Săptămâna aceasta, președintele american Joe Biden a cerut ca Putin să fie judecat pentru crime de război, deoarece au apărut dovezi ale atrocităților comise de trupele ruse în Ucraina. Biden a spus că „omul acesta are un comportament brutal”, adăugând că el crede că liderul rus „este un criminal de război”.
Rusia a răspuns susținând că niciun civil nu a suferit sub ocupația rusă a orașului Bucha și a adăugat, fără dovezi, că imaginile au fost fabricate de Ucraina.
Guvernul ucrainean a început o anchetă pentru crime de război după ce a susținut că 410 de cadavre civile au fost descoperite în zonele din jurul capitalei. Unii au fost găsiți în gropi comune, în timp ce alții aveau mâinile la spate și prezentau semne că au fost împușcați de la distanță apropiată, potrivit rapoartelor.
De când Putin și-a lansat brutala invazie a Ucrainei vecine pe 24 februarie, mulți au speculat cu privire la motivațiile președintelui rus. Unii au sugerat că Putin ar putea încerca să revendice locul Rusiei ca putere globală, liderul deplângând frecvent dispariția „Rusiei istorice”.
După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Putin s-a întors la Sankt Petersburg de la Dresda, unde a lucrat ca agent KGB.
Cu toate acestea, prăbușirea blocului a făcut ca Sankt Petersburgul să trăiască o violență comparabilă cu cea din Chicago din anii treizeci. În 2018, Putin a recunoscut că a dormit cu o armă lângă el pentru a se proteja în perioada violenței din Sankt Petersburg, potrivit Express, citat de Antena 3.
„În casa mea de la țară, a trebuit să dorm cu o pușcă sub pat, este adevărat. Așa erau vremurile pe atunci, mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.”, a spus Putin.