Ministerul de Externe rus a convocat-o pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova pentru a-i prezenta un protest ferm, după ce distrugătorul britanic HMS Defender a încălcat ceea ce Kremlinul susţine că sunt apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii, dar pe care Marea Britanie şi restul lumii le consideră ca aparţinând Ucrainei, nerecunoscând anexarea Crimeii de către Moscova lui Vladimir Putin în 2014.
„A fost o provocare, desigur”, a spus Putin în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, difuzată în direct de televiziunea de stat.
„(Dar) chiar dacă am fi scufundat distrugătorul britanic lângă Crimeea, este puţin probabil ca lumea să fi fost la un pas de un al treilea război mondial”, a declarat preşedintele rus, potrivit căruia în incidentul cu HMS Defender ar fi implicaţi nu doar britanicii, ci şi americanii, conform RIA Novosti.
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să adopte orice fel de măsuri pentru a proteja Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, evitând să dea un răspuns direct marţi seara la întrebarea dacă şeful statului rus ar putea să dea ordin de a se trage asupra navelor NATO, în contextul recentului incident cu un distrugător britanic în apele din apropierea Crimeii, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS, citată de Stiripesurse.
Haideţi să nu vorbim despre astfel de scenarii”, a spus Peskov la postul public de televiziune Rossia-24, explicând că „uneori cuvintele se pot materializa”, astfel că „nici nu ar trebui să ne gândim sau să vorbim despre aşa ceva”.
„Dar ruşii ar trebui să ştie un lucru: preşedintele nostru este întotdeauna gata să facă totul pentru a ne proteja ţara, dacă este necesar”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Autorităţile ruse, a spus el, înţeleg de ce britanicii au întreprins incidentul cu distrugătorul HMS Defender în largul coastei Crimeii. „Aceasta a fost o provocare planificată şi deliberată”, consideră secretarul de presă al preşedintelui rus.
Ministerul rus al Apărării a comunicat la 23 iunie că distrugătorul HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale Rusiei în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea, iar o navă de patrulare şi un avion Su-24 au deschis foc de avertisment de-a lungul rutei vasului de război britanic pentru a-l face să părăsească apele ruseşti.
Ministerul Apărării de la Moscova a calificat acţiunile echipajului distrugătorului drept o încălcare grosolană a Convenţiei ONU privind dreptul mării.
Partea britanică a susţinut că nava efectua o „trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei”. Potrivit versiunii sale, militarii ruşi nu au deschis focul în direcţia distrugătorului, ci „efectuau exerciţii de antrenament” în zonă, notează TASS.
Citeşte şi: Cutremur puternic în Cuba. Mai multe imobile înalte din capitala Havana au fost evacuate