Vladimir Putin, în Crimeea. Preşedintele rus laudă securitatea energetică oferită regiunii

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vizitat Crimeea, la cinci ani de la anexarea de către Rusia, şi a vorbit despre schimbările din regiune în urma acestui eveniment important.
Romania TV
19 mart. 2019, 06:23
Vladimir Putin, în Crimeea. Preşedintele rus laudă securitatea energetică oferită regiunii

Vladimir Putin a inaugurat două centrale electrice construite de Rusia în Crimeea, pentru a oferi „securitate energetică” acestei peninsule ucrainene, la cinci ani după anexarea acesteia, salutată atunci de majoritatea ruşilor, dar pe care Kievul şi Occidentul continuă să o denunţe, relatează AFP, citat de news.ro.

La Sevastopol, un important port în Crimeea la Marea Neagră, preşedintele rus a condus luni o ceremonie de inaugurare a unei centrale şi a inaugurat-o prin videoconferinţă pe cealaltă, la Somferopol, capitala regiunii.

Cele două structuri, ale căror blocuri energetice au fost lansate în 2018, urmează să funcţioneze de-acum „la putere deplină”, şi-a exprimat el satisfacţia, salutând „un pas important” către consolidarea „securităţii energetice a peninsulei”.

Crimeea era aproape total dependentă de restul Ucrainei înainte de anexare, iar pene de curent atribuite de Moscova unor sabotaje au determinat Rusia să investească masiv în modernizarea infrastructurilor.

Putin a inaugurat mai întâi, cu mare pompă, în mai, la volanul unui camion, un pod construit cu cheltuieli mari cu scopul de a lega peninsula de teritoriul rus prin Strâmtoarea Kerci.

„Data de 18 martie este o zi remarcabilă pentru Sevastopol, pentru Crimeea şi pentru ţară”, a subliniat Putin.

El a participat apoi la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, între care lideri religioşi şi reprezentanţi locali. „Este o nouă etapă în istoria Rusiei, pentru că ea ne-a arătat nouă înşine şi lumii întregi că Rusia ştie să se iubească şi să-şi apere interesele”, a declarat el această întâlnire.

Celebrări vaste au fost organizate în Rusia cu ocazia aniversării anexării, în urma intervenţiei forţelor speciale ruse şi unui referendum, contestat de comunitatea internaţională. Anexarea a avut loc după instalarea la putere, la Kiev, a unui guvern prooccidental, în urma revoltei din Piaţa Maidan.

La Simferopol, steaguri ruse fluturau, iar mijloacele de transport public şi vitrinele magazinelor afişau sloganul „A cincea aniversare a întoarcerii Crimeei la ţara sa natală”.

Preşedintele rus şi-a încheiat ziua în Crimeea apărând pe scena unui concert. El a salutat locuitorii peninsulei, care au „votat cu toţii pentru această decizie istorică”, comparându-le gestul cu cele ale „combatanţilor Armatei Roşii la începutul Marelui Război Patriotic”.

Trecerea oficială a Crimeei sub control rus, la 18 martie 2014, este considerată o „alipire” în Rusia şi denunţată drept o „anexare ilegală” de către Ucraina şi majoritatea comunităţii internaţionale. Această decizie a antrenat sancţiuni dure europene şi americane care au afectat dur economia rusă.

„Există o înţelegere tot mai mare în lume potrivit căreia Crimeea este o parte a Rusiei şi va fi mereu”, a dat asigurări preşedinta Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, într-un material publicat în cotidianul Izvestia.

„Crimeea va fi înapoiată Ucrainei. Vom face tot ceea ce putem pentru a ne asigura de acest lucru cât mai rapid posibil”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Petro poroşenko.

Diplomaţia ucraineană a denunţat, într-un comunicat, o vizită a preşedintelui rus care „încalcă suveranitatea teritorială a Ucrainei”.

La Bruxelles, NATO a denunţat o consolidare „în curs” a dispozitivului militar rus în Crimeea şi în regiunea Mării Negre.

„Aceşti ultimi cinci ani au fost marcaţi de o atmosferă a terorii, deschisă sau disimulată, împotriva celor care locuiesc în Crimeea, prin încălcarea dreptului internaţional”, a declarat pentru AFP ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin.

Tătarii din Crimeea, o comunitate musulmană care se opune în majoritatea sa anexării peninsulei, sunt supuşi unor puternice presiuni din partea autorităţilor ruse. Adunarea lor, Medjlis, a fost interzisă şi clasificată „organizaţie teroristă”, iar portul de televiziune al acestei minorităţi a fost închis. 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Greșeli de evitat înainte de spovedanie. Mulți credincioși nu cunosc regulile
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai