La jumătate de an de la declanșarea conflictului militar din Ucraina, rubla a revenit în forță. Moneda rusească a scăzut cu 0,2%, la 60,69 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a coborât până la 62,7975 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel atins din 7 iulie.
Rubla a inversat pierderile timpurii pentru a fi tranzacţionată în creştere cu 0,7%, la 60,15 la euro şi a crescut cu 0,8% faţă de yuan, la 8,577.
Rubla a fost cea mai performantă monedă din lume în 2022, susţinută de măsurile de control al capitalului lansate de banca centrală, în încercarea de a opri vânzările în masă.
Mişcarea de mobilizare a lui Putin şi avertismentul pentru statele occidentale au făcut prăpăd şi pe pieţele globale. Astfel, investitorii au căutat un refugiu în activele sigure, în timp ce lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani faţă de dolar.
Rămâne de văzut cum vor evolua piețele financiare, în funcție de evoluția conflictului militar dintre Rusia și SUA, cu Ucraina stat-proxy.
Ieri, Vladimir Putin și ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, au anunțat mobilizare masivă. 300.000 de persoane vor fi trimise în structurile militare active, pentru a pune umărul la victoria în fața Ucrainei.
„Susțin mobilizarea parțială în Federația Rusă. Militarii în rezervă vor fi chemați și vor fi antrenați suplimentar. Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat.
(…) Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru, acum este vorba despre un șantaj nuclear la Zaporojia. Nu ne putem permite astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere mai performante decât NATO. Noi vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, a declarat Putin, printre altele.