Vladimir Putin l-a felicitat pe președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru preluarea mandatului, cu câteva ore înainte de învestirea lui Trump la Washington. Președintele rus a spus că este deschis dialogului cu noua administrație americană cu privire la Ucraina și la armele nucleare.
Vladimir Putin a spus că dorește să asigure o pace de lungă durată în Ucraina, mai degrabă decât o scurtă încetare a focului, făcând aceste comentarii în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei, care a fost difuzată la televiziunea de stat.
„Vedem declarațiile noului președinte al SUA și ale membrilor echipei sale despre dorința de a restabili contactele directe cu Rusia. Auzim, de asemenea, declarația lui despre necesitatea de a face tot posibilul pentru a preveni al Treilea Război Mondial. Desigur, salutăm această atitudine și îl felicităm pe președintele ales al Statelor Unite ale Americii pentru preluarea mandatului”, a transmis Vladimir Putin.
Declarația lui Putin reflectă speranța Federației Ruse că Trump ar putea începe să repare legăturile dintre cele două mari puteri nucleare, care au scăzut la cel mai mic nivel de la Criza Rachetelor Cubaneze din 1962, din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Președintele rus, care de obicei ține ședințele Consiliului de Securitate vineri, mai degrabă decât luni, semn că a făcut acest lucru strategic, a declarat că Rusia este deschisă la discuții cu noua administrație cu privire la o serie de probleme internaționale importante, inclusiv despre arme, securitatea nucleară și despre conflictul din Ucraina.
„În ceea ce privește soluționarea situației (din Ucraina), aș dori să subliniez că scopul nu ar trebui să fie o încetare a focului scurtă, nu un fel de perioadă de răgaz care să permită o regrupare și reînarmare a forțelor, ci o lungă perioadă de încetare a focului. Termenul de pace bazat pe respectul pentru interesele legitime ale tuturor oamenilor și ale tuturor popoarelor care trăiesc în regiune”, a transmis liderul de la Kremlin.
De asemenea, a indicat că Moscova este pregătită să discute despre controlul armelor nucleare și chestiuni mai ample de securitate.
În acest context, este important de amintit că tratatul START, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și desfășurarea de rachete și bombardiere terestre și submarine pentru a le livra, urmează să expire pe 5 februarie 2026. Acesta este ultimul pilon rămas al controlului armelor nucleare între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.