„Au fost confirmate cinci categorii: cel mai bun sudor, cel mai bun zidar, cel mai bun miner, cel mai bun electrician şi cel mai bun şofer de camioane”, a declarat Vladimir Putin la şedinţa de guvern, după cum relatează Gazeta.
Învingătorul concursului va primi 300.000 de ruble (7.700 de euro), premiul al doilea este de 200.000 de ruble (5.150 de euro), iar al treilea de 100.000 de ruble (2.580 de euro), a precizat Putin. Etapa finală a concursului se va desfăşura în perioada iunie-octombrie a anului curent, informează Agerpres.
Ministrul sănătăţii şi dezvoltării sociale, Tatiana Golikova, responsabilă de proiect, i-a comunicat lui Putin entuziasmul uzinelor şi al sindicatelor din ţară faţă de această iniţiativă ai cărei laureaţi vor fi premiaţi de către executiv la Moscova în luna decembrie.
„Sindicatele şi patronatele au fost dezamăgite că există doar cinci categorii, de aceea mai multe patronate au decis să finanţeze ele însele şi alte categorii”, a spus Golikova.
În perioada sovietică, fiecare uzină îşi premia muncitorii emeriţi, ale căror rezultate erau afişate la locul de muncă. Se considera că sistemul încuraja productivitatea, motivându-i pe muncitori să realizeze un plan fixat de stat, deseori irealist.
Statul îi recompensa pe muncitorii cu rezultate excepţionale, după modelul minerului Aleksei Stahanov, erou al muncii socialiste, care în 1935, potrivit legendei, a extras în şase ore 102 tone de cărbuni, în condiţiile unei norme de 7 tone.