UPDATE. Preşedintele Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat proiectul de lege pentru suspendarea participării Rusiei la tratatul cu Statele Unite privind măsurile de reducere şi limitare a armelor strategice ofensive, aşa-numitul tratat New START, a declarat preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, citat de agenţia TASS.
Volodin a precizat că proiectul a fost trimis la comisiile Dumei pentru afaceri internaţionale şi apărare, iar plenul va examina proiectul de lege miercuri, 22 februarie.
„Proiectul de lege prezentat de preşedinte va fi examinat mâine (miercuri – n.r.) în cadrul sesiunii plenare a Dumei de Stat şi vom lua o decizie în acest sens fără întârziere. Imediat după aceea, va fi trimis la Consiliul Federaţiei”, camera superioară a parlamentului, a spus el.
Vladimir Putin a anunţat marţi, în discursul rostit în faţa Adunării Federale, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul pe care îl are cu SUA de reducere a armelor nucleare, New START, acuzând Occidentul că este implicat în încercarea de a-i lovi bazele aeriene strategice.
Ulterior, Kremlinul a declarat, potrivit agenţiei TASS, că Moscova nu şi-a informat în prealabil omologii de la Washington despre această decizie.
Vladimir Putin, mesaj ameninţător către SUA. „Mă văd nevoit să anunț că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Vladimir Putin, care a ordonat ca Ministerul Apărării și Rosatom să facă toate pregătirile pentru testele armelor nucleare.
Liderul rus a declarat că unii oficiali de la Washington se gândesc la reluarea testelor nucleare şi că, prin urmare, ministerul rus al apărării şi forţele ruse ar trebui să fie pregătite să testeze armele nucleare ruseşti dacă va fi necesar: „Bineînţeles, nu vom face acest lucru mai întâi. Dar dacă Statele Unite vor efectua teste, atunci o vom face noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă”.
New Start este ultimul acord de armament nuclear rămas între Rusia și SUA și a fost prelungit cu cinci ani în 2021. Semnat inițial în 2010, tratatul limitează fiecare parte la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune, un număr mai mic decât cel stabilit în cadrul acordului anterior.