Vladimir Putin, mesaj de Ziua Amintirii şi a Doliului. Liderul de la Kremlin, apariţie neaşteptată la Beijing

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va reveni pe scena internațională joi, când va participa la summitul virtual al economiilor emergente BRICS găzduit de Beijing.
Filip Stan
22 iun. 2022, 10:21
Vladimir Putin, mesaj de Ziua Amintirii şi a Doliului. Liderul de la Kremlin, apariţie neaşteptată la Beijing

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să comemoreze ziua în care forţele Germaniei naziste ale lui Adolf Hitler au invadat Uniunea Sovietică, pe 22 iunie 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Guardian.
Data este semnificativă în Rusia şi este amintită ca ”Ziua amintirii şi a durerii”.

Se pare că Putin va depune flori pentru a-i onora pe cei care şi-au jertfit viaţa în război, în cursul zilei de miercuri.

George Simion, dezvăluiri incendiare despre fosta sa colegă: „Am spus în Parlament că Putin este un criminal, iar Diana Şoşoacă îmi spunea că e foarte urât că am zis aşa ceva”

Pentru a comemora această aniversare, Ministerul rus al Apărării a lansat documente care datează de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial care pretind să arate că Germania a intenţionat să susţină că armata sovietică a bombardat biserici şi cimitire pentru a-şi justifica invazia.

”La fel ca în zilele noastre, în 1941, naziştii au pregătit în avans provocări pentru a discredita statul nostru”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

”22 iunie este o dată tragică din istoria Rusiei – Ziua Amintirii şi a Doliului. În această zi, în urmă cu 81 de ani, a început Marele Război Patriotic”, se mai arată în comunicat.

O slujbă de pomenire va avea loc în Catedrala Principală a Forţelor Armate Ruse, a mai adăugat comunicatul.

Vladimir Putin revine pe scena mondială, la summitul BRICS de la Beijing
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va reveni pe scena internațională joi, când va participa la summitul virtual al economiilor emergente BRICS găzduit de Beijing, pentru prima dată după ce a lansat invazia în Ucraina la începutul acestui an, potrivit CNN.

Pentru Putin, este vorba de un eveniment semnificativ: liderul rus va apărea alături de președintele Chinei, Xi Jinping, de premierul Indiei, Narendra Modi, și liderii Braziliei, Jair Bolsonaro, și Africii de Sud, Cyril Ramaphosa – un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni occidentale pentru invazie, nu este singură.

S-a aflat care este, de fapt, averea lui Vladimir Putin. Suma, dezvăluită în urma unei scurgeri de informații

Cu câteva săptămâni înainte de invazie, China și Rusia au declarat că relația lor nu are „nicio limită” iar liderii BRICS au evitat să condamne Rusia în mod categoric, chiar dacă au încercat să nu se plaseze în tabăra celor care aprobă acțiunile Moscovei.

Decizia grupului de a organiza acest al 14-lea summit anual reflectă o viziune a țărilor BRICS asupra ordinii globale și, prin extensie, asupra situației din Ucraina, care se îndepărtează de cea a Occidentului, spun experții.

„Vorbim despre câteva economii foarte importante, a căror conducere este dispusă să fie văzută cu Putin, chiar dacă este doar pe o platformă virtuală”, a declarat Sushant Singh, cercetător senior la Center for Policy Research (CPR) din New Delhi.

„Faptul că Putin este binevenit, că nu este un paria, că nu este împins afară – și acesta este un angajament normal, care a avut loc în fiecare an și are loc în continuare – este un mare avantaj pentru Putin„, a spus el.

Summitul BRICS este urmat, câteva zile mai târziu, de reuniunea unui bloc al principalelor economii avansate din lume, Grupul celor Șapte, care au fost unite în vocea lor împotriva agresiunii rusești și au dat afară Moscova din blocul lor după anexarea Crimeei în 2014.

Spre deosebire de G7, se așteaptă ca, la summitul de joi, BRICS să manevreze atent când vine vorba de Ucraina, cu posibile pledoarii în favoarea unei rezolvări pașnice.

Beijingul – gazda din acest an și de departe cea mai puternică din punct de vedere economic dintre cele cinci națiuni, care împreună reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial – pare pregătit să se concentreze pe propria agendă: promovarea noilor sale inițiative de dezvoltare și securitate globală și respingerea a ceea ce consideră a fi construirea unui „bloc” de către Statele Unite.

Țările BRICS ar trebui să „consolideze încrederea reciprocă politică și cooperarea în materie de securitate”, să se coordoneze în ceea ce privește problemele internaționale și regionale majore, să țină cont de interesele de bază ale fiecăreia dintre ele și „să se opună hegemonismului și politicii de putere”, a declarat Xi într-un discurs ținut luna trecută în fața miniștrilor de externe BRICS, în care a cerut grupului să promoveze dezvoltarea în această „perioadă de turbulențe și transformări”.

În ciuda unor interese comune, grupul BRICS a fost mult timp afectat de probleme de coeziune, având în vedere diferențele supradimensionate dintre sistemele politice și economice ale membrilor săi și interesele lor geopolitice divergente.

În plus, complexitatea invaziei Rusiei în Ucraina ar putea atenua orice rezultat major al summitului din această săptămână, chiar dacă – cu excepția Braziliei – națiunile BRICS, altele decât Rusia, s-au abținut de la vot în cazul unei rezoluții a Adunării Generale a Națiunilor Unite, susținută de 141 de țări, care a cerut Moscovei să se retragă din Ucraina.

China, la rândul său, a acuzat NATO că a provocat Rusia să atace Ucraina, în timp ce o retorică similară a circulat în dezbaterile publice din India. În Africa de Sud, Ramaphosa a declarat la începutul acestui an că războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi „ținut cont de avertismente”.

Și, deși Brazilia a votat pentru a condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei la ONU, liderul său Bolsonaro a ezitat – spunând cu câteva zile înainte că țara va rămâne „neutră”.

În circumstanțe normale, China ar lua măsurile obișnuite – prezentând BRICS ca „un fel de alternativă blândă la G7” și „un lider pentru lumea în curs de dezvoltare … împotriva clubului democrațiilor capitaliste bogate”, potrivit analistului de relații sino-ruse Alexander Gabuev.

„Acum este mai greu de realizat din cauza prezenței lui Putin în sală”, a declarat Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Între timp, o sursă veche de fricțiune internă în cadrul BRICS rămâne nerezolvată: tensiunile dintre India și China, care în 2020 au degenerat într-o confruntare violentă la graniță.

Pe de o parte, BRICS a reprezentat pentru India o „modalitate de a asigura o anumită formă de angajament cu China”, potrivit lui Singh de la CPR. Iar acest lucru rămâne critic, deoarece New Delhi se ferește să provoace Beijingul, mai ales că a încheiat un parteneriat cu Statele Unite, Japonia și Australia în cadrul grupării lor de securitate Quad și este din ce în ce mai mult privit de SUA ca parte a strategiei sale de contracarare a Chinei, a spus el.

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce presiune trebuie să ai la anvelope când e ger. Greșeala pe care mulți șoferi ajung să o facă
Capital.ro
Proprietarii de mașini, taxați cu 200 de lei pe an. Termen limită de plată, 31 martie
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ultimele fotografii ale pasagerilor morți în tragedia aviatică din Coreea de Sud: un copil de 3 ani privește entuziasmat pe fereastra avionului
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu, înmormântat pe 30 decembrie 1989. Secretul pe care puțini l-au aflat
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu se oprește. A anunțat toată România: Se poate instaura iar dictatura
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Guvernul german confirmă: Atacatorul din Magdeburg suferă de tulburări psihiatrice
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului