„Uitaţi, astfel de decizii în această țară nu sunt luate de președinte”, a spus Vladimir Putin, referindu-se la încarcerarea lui Navalnîi. Acesta a fost unul dintre momentele frapante din primul interviu acordat de Putin în ultimii trei ani, unei organizații de știri din SUA. Interviul pentru NBC News a fost acordat cu câteva zile înainte de întâlnirea cu președintele Joe Biden, la Geneva. „Navalnîi nu va fi tratat mai rău decât oricine alt deţinut”, a mai spus el.
Putin a vorbit aproape o oră și jumătate, în timp ce Biden se întâlnea cu liderii Grupului celor Șapte țări industrializate, G7, din care Rusia a fost suspendată în 2014, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea.
Relațiile dintre SUA și Rusia sunt în cea mai dificilă perioadă din ultimele decenii, fiind grav afectate de un șir de atacuri cibernetice legate de Moscova, precum și de o lungă listă de vechi nemulțumiri – principala dintre acestea fiind amestecul Rusiei în alegerile din 2016 și 2020, din SUA. Duminică, Biden a spus că este de acord cu remarca lui Putin, conform căreia relațiile SUA-Rusia au atins un punct scăzut.
Putin a declarat că acuzațiile SUA, conform cărora hackerii ruși sau guvernul însuși s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice din SUA sunt false și chiar a provocat NBC News și, implicit, pe guvernul SUA, să prezinte dovezi că rușii au fost implicați în aceste atacuri. „Am fost acuzați de tot felul de lucruri. Interferența în alegeri, atacuri cibernetice și așa mai departe și așa mai departe… Și niciodată nu s-au ostenit să producă niciun fel de dovezi. Doar acuzații nefondate„, a spus Putin, citat de Yahoo.
Citeşte şi Joe Biden, mesaj pentru aliaţii NATO. „Vreau ca Europa să ştie că SUA sunt aici”
Recent, în aprilie, Biden a inclus pe lista neagră șase companii de tehnologie ruseşti, care oferă sprijin programului cibernetic condus de serviciile de informații ale lui Putin, alături de alte zeci de entități și persoane ruse, pentru ajutor dat „încercărilor guvernului rus de a influența alegerile prezidențiale din SUA din 2020 și alte acte de dezinformare și interferență„.
Putin a repetat, de asemenea, apelul ca SUA și Rusia să-și unească forțele pentru combaterea criminalității cibernetice. El a propus o alianţă cibernetică cu Washingtonul încă de anul trecut, când în funcţia de preşedinte al SUA era Donald Trump.
De-a lungul interviului, Putin s-a bazat pe strategia testată în timp de Kremlin, de a para criticile şi a sublinia eșecurile Americii, sugerând că toate criticile venite din Occident sunt ipocrite, deoarece fiecare țară, inclusiv Rusia și SUA, acționează în interesul propriu.
Putin a mai spus că arestarea a sute de suspecți în revolta de la Capitoliu și moartea unui protestatar este o dovadă că SUA își „țintește” cetățenii pentru opiniile lor politice, dar în acelaşi timp Washingtonul acuză Rusia de înăbușirea disidenței. „Avem o zicală:„ Nu te supăra pe oglindă dacă ești urât ”, a spus el. „Nu are nimic de-a face cu tine personal. Dar dacă cineva te învinovățește pentru ceva, de ce nu te privești pe tine însuți? Te vei vedea pe tine în oglindă, nu pe noi”.
Întrebat dacă este o „coincidență” faptul că alți câțiva rivali politici au fost asasinați în ultimii ani şiu dacă a ordonat uciderea lui Navalnîi, Vladimir Putin a răspuns: „Nu avem un astfel de obicei, de a asasina pe nimeni„.
Întrebat ce părere are despre Biden, Putin a spus că preşedintele SUA este un profesionist care şi-a petrecut toată viaţa de adult în politică și a sugerat că ar putea lucra cu el.