Orsinul dat de Vladimir Putin nu se discută. Gazprom Export va suspenda pe 31 mai livrările de gaze naturale către traderul olandez GasTerra, deoarece nu a plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat luni compania rusă, transmite Reuters.
Gazprom Export a precizat că suspendarea livrărilor de gaze va fi în vigoare până când plăţile sunt realizate conform schemei propuse de Rusia.
Război în Ucraina, au sunat sirenele de război. Rusia pregăteşte o ofensivă masivă
Luni, GasTerra a confirmat că nu va mai primi gaze din data de 31 mai, după ce a refuzat să răspundă solicitărilor Moscovei de a plăti în ruble.
GasTerra, care cumpără şi tranzacţionează gaze în numele Guvernului olandez, a informat că a contractat din altă parte două miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, cantitate pe care ar fi trebuit să o primească de la Gazprom până în octombrie.
Compania este deţinută în proporţie de 50% de entităţi ale Guvernului olandez, în timp ce firmele Shell şi Exxon deţin fiecare 25%.
Serviciile Secrete britanice au lansat o ipoteză şocantă: Vladimir Putin ar fi deja mort. Cum se explică apariţiile din ultima perioadă ale liderului de la Kremlin
Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că Ţările de Jos nu vor iniţia planul de urgenţă privind gazele naturale, prin care se solicită consumatorilor industriali să-şi reducă consumul.
„Aceste evoluţii nu le vedem ca pe o ameninţare la adresa livrărilor”, a afirmat oficialul.
Un purtător de cuvânt al operatorului naţional de transport Gasunie a precizat că firma nu se aşteaptă la perturbări în reţea ca rezultat al deciziei Gazprom de a opri livrările către GasTerra.
În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări.
UE ”nu îşi poate permite” să nu se ajungă la un acord cu privire la noua rundă de sancţiuni propusă de blocul comunitar împotriva Rusiei, afirmă preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola
Uniunea Europeană ”nu-şi poate permite” să nu se ajungă la niciun acord cu privire la cea de-a şasea rundă de sancţiuni propusă de blocul comunitar împotriva Rusiei lui Putin, a declarat luni preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, relatează CNN.
”Sper, într-adevăr, că va exista un acord. Nu ne putem permite să nu existe”, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la o conferinţă de presă la Bruxelles, după întâlnirea cu liderii statelor membre UE.
Ea a subliniat că înţelege ”realităţile” diferite pe care le înfruntă statele membre, însă a precizat că există o ”limită” în ceea ce priveşte ”cât de multă flexibilitate” îşi poate Uniunea permite fără a pierde ”credibilitatea” în faţa popoarelor statelor membre. Metsola a recunoscut că, deşi pachetele de sancţiuni ”nu sunt niciodată uşor de adoptat”, există o speranţă mare că UE poate ”ajunge la un acord care poate fi unul eficient”.
Şefa Parlamentului European a menţionat că UE îşi doreşte acest acord şi va continua să îl promoveze. Pe tema cererii Ucrainei de a deveni stat membru al UE, Metsola a dat semnale pozitive din perspectiva Parlamentului European.
”După părerea mea, nu avem de ales decât să aducem Ucraina şi mai aproape de noi şi cel mai rău semnal pe care l-am putea da în acest moment ar fi să arătăm o ezitare. De ceea ce are nevoie Ucraina în acest moment este speranţă şi perspectivă”, a conchis ea.