Modificarea a fost votată favorabil de 383 de deputaţi, 43 s-au abţinut şi niciun vot nu a fost consemnat împotrivă. Astfel, Vladimir Putin ar putea candida pentru un nou mandat la alegerile din 2024 şi chiar şi la cele din 2030. Astfel, acesta ar putea rămâne preşedintele Rusiei până în 2036, când ar avea 83 de ani.
Marţi, Vladimir Putin a susţinut un discurs în faţa parlamentarilor ruşi în care a estimat că e „posibil „să fie „resetat” contorul ce limitează la două mandate prezidenţiale. „În principiu, această opţiune ar fi posibilă, însă cu o condiţie: în cazul în care Curtea Constituţională va conchide oficial că un asemenea amendament nu contravine legii fundamentale” şi „doar dacă cetăţenii susţin un asemenea amendament în timpul votului naţional din 22 aprilie”, a adăugat el. Putin a afirmat de asemenea că „o putere prezidenţială puternică este absolut necesară pentru Rusia” şi că „situaţia economică şi securitară actuală o reaminteşte încă o dată„. Recunoscând că „ruşii trebuie să aibă în orice fel de alegeri o alternativă„, el a estimat cu toate acestea că „stabilitatea este poate mai importantă şi trebuie să fie prioritară„.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat de asemenea împotriva organizării de alegeri legislative anticipate, solicitate de mai mulţi deputaţi pe fondul profundei reforme constituţionale dorite de preşedintele rus. „Nu văd necesitatea de a organiza alegeri legislative anticipate„, a spus el.
Deputaţii ruşi au adoptat marţi în a doua lectură, cea mai importantă, amendamentele constituţionale dorite de preşedintele rus Vladimir Putin şi menite să marcheze Rusia pentru următoarele decenii.
Anunţată pe neaşteptate de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată pe larg drept o modalitate a preşedintelui rus de a se pregăti de 2024, anul când se va încheia ultimul său mandat prezidenţial.