‘Ce element de corupție? Nu există niciunul’, a declarat Putin, cu ocazia unui forum la Sankt-Petersburg, exprimându-se pentru prima dată în mod public cu privire la subiectul Panama Papers.
‘Oponenții noștri sunt îngrijorați mai presus de toate de unitatea și consolidarea națiunii ruse (…) Încearcă să ne clatine din interior, să ne facă mai obedienți. Așa încât au creat un produs informațional’, a afirmat Putin.
Scandalul ‘Panama Papers’ a dezvăluit o vastă rețea de evaziune fiscală, în care sunt implicați înalți responsabili politici, miliardari și celebrități din întreaga lume, scoasă la lumină prin intermediul a 11,5 milioane de documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca și aduse în atenția opiniei publice de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ).
Adresându-se celor prezenți la forumul public de la Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a acuzat SUA că se află în spatele acestei ample anchete jurnalistice: ‘Au trecut printr-o sită fină aceste paradisuri fiscale, dar umilul dumneavoastră servitor nu figura acolo (…) Și atunci ce au făcut? Au găsite anumite dintre cunoștințele mele și anumiți dintre prietenii mei, sugerând că activitățile lor aveau un element de corupție’.
„Wikileaks ne-a arătat că responsabili și instituții din SUA se află în spatele” acestei anchete, a indicat Putin, făcând referire la o postare pe Twitter prin care Wikileaks îi acuză pe autorii investigației că au fost finanțați de agenția americană USAID și de fundația miliardarului George Soros.
În aceeași intervenție, șeful statului rus i-a luat apărarea prietenului său din tinerețe Serghei Roldughin, acuzat de ‘Panama Papers’ că s-ar afla în centrul montajului de societăți-fantomă prin care apropiați ai lui Putin au ascuns până la 2 miliarde de dolari în paradisuri fiscale.
‘Este un om creativ. Mulți oameni creativi din Rusia (…) încearcă să facă afaceri și, din câte știu, și el. Dar care este business-ul lui? Este acționar minoritar al unei societăți rusești. Câștigă bani din asta, dar nu miliarde de dolari. Astea sunt prostii, nici vorbă de așa ceva’, a adăugat liderul de la Kremlin.
‘Aproape toți banii pe care îi câștigă îi cheltuie pentru a cumpăra instrumente muzicale din străinătate și a le aduce în Rusia. Lucruri costisitoare’, a explicat Putin, descriindu-l pe Serghei Roldughin drept un ‘muzician strălucit’.
‘Cu cât vom avea mai mulți ca el, cu atât mai bine va fi. Sunt mândru să am asemenea prieteni’, a încheiat președintele rus, în aplauzele publicului.
A doua zi după dezvăluirile ICIJ, Kremlinul a reacționat prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, susținând că președintele Putin este ‘ținta principală’ a anchetei, iar documentele dezvăluite sunt pline de ‘invenții și de falsuri’, scopul nefiind altul decât ‘destabilizarea’ Rusiei.