„Într-o anumită măsură, încrederea a fost pierdută. Dar nu vrem să credem că noi suntem de vină”, a afirmat Putin, în cadrul sesiunii sale anuale de întrebări şi răspunsuri cu naţiunea. El a apreciat că ipocrizia americană este de vină pentru această situaţie: „Statele Unite ale Americii pot acţiona în Iugoslavia, Irak, Afganistan şi Libia, dar Rusia nu îşi poate apăra interesele„.
Cele două ţări s-au aflat pe poziţii diferite în mai multe dosare, de la scutul antirachetă american la extinderea NATO şi războiul civil din Siria. În vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale, Putin consideră că SUA ar trebui să respecte interesele altora şi normele de drept internaţional.
În context, liderul de la Kremlin, care a asigurat că nu intenţionează să rămână preşedinte pe viaţă, a spus că Rusia nu vrea să se separe de lume printr-o „cortină de fier”. „Cortina de fier a fost o invenţie sovietică. Nu intenţionăm să ne izolăm ţara şi societatea faţă de nimeni”, a declarat el.
„Vreau să subliniez din nou: Rusia este interesată în îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA şi va face totul pentru a se asigura că încrederea va fi reinstaurată„, a spus şeful statului rus. SUA au impus măsuri punitive împotriva unor cetăţeni ruşi pentru a sancţiona anexarea Crimeii de către Moscova şi au anunţat că sunt dispuse să adopte măsuri şi mai dure dacă Rusia va interveni pentru a destabiliza şi mai mult Ucraina.
Pe de altă parte, Putin l-a acuzat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pe vremea când acesta era premierul Danemarcei, că a înregistrat în secret o conversaţie privată între ei şi a „scurs-o” ulterior în presă. „Nu mi-a venit să cred. (…) Ce fel de încredere mai poate exista după astfel de incidente?”, s-a întrebat el retoric. Putin a subliniat însă că Moscova nu este interesată de răcirea relaţiilor cu Europa şi şi-a exprimat speranţa că sentimentul este reciproc.