„Suntem conştienţi de faptul că sistemul de apărare antirachetă este defensiv doar cu numele, pe când, în realitate, este o parte esenţială a mijloacelor strategice ofensive„, a subliniat el.
„Produce îngrijorări, de asemenea, dezvoltarea unor noi sisteme de arme, ca de exemplu dispozitive explozive de mică putere, rachete strategice nenucleare, etc.”, a continuat preşedintele rus.
„Noi urmărim îndeaproape dezvoltarea aşa-numitului concept privind sistemul de arme convenţional pentru un atac global prompt”, a adăugat el.
„Implementarea acestor proiecte poate avea consecinţe extrem de negative pentru stabilitatea regională şi globală”, a avertizat Putin.
Majorarea arsenalului armelor de mare precizie în întreaga lume, precum şi dezvoltarea sistemelor antirachetă, pot duce la eşuarea acordurilor anterioare privind echilibrul strategic, a subliniat preşedintele rus.
„Noi înţelegem foarte bine acest lucru şi ştim ce trebuie să facem în acest context”, a continuat preşedintele rus, admiţând că ţara sa are toate resursele necesare pentru a răspunde oricăror provocări internaţionale.
„Nimeni nu ar trebui să îşi facă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva”, a afirmat el.
„Rusia va răspunde tuturor provocărilor, şi politice, şi tehnologice. Avem toate resursele necesare”, a avertiza Putin.
De asemenea, el a anunţat că Rusia nu are aspiraţii hegemonice.
Rusia nu aspiră la „statutul de superputere, care este înţeles ca o revendicare a hegemoniei globale sau regionale”, a afirmat preşedintele rus.
„Vom depune eforturi să fim lideri, să apărăm dreptul internaţional, să asigurăm respectarea suveranităţii, independenţei şi identităţii popoarelor”, a continuat el.
„Nu atentăm la interesele nimănui, nu impunem protecţia noastră şi nu încercăm să învăţăm pe cineva cum să trăiască”, a mai declarat Putin.
Aceasta a fost cea de-a zecea intervenţie a preşedintelui rus în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului rus.