„Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca un prim pas către un genocid. Este ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Donbass, o vedem, o ştim cu siguranţă. Şi aceasta seamănă desigur cu genocidul despre care aţi vorbit”, i-a declarat Vladimir Putin unui jurnalist, în cursul unei reuniuni cu Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului.
Ucraina şi Occidentul au denunţat în ultimele săptămâni concentrarea unor efective de aproape 100.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, generând temeri cu privire la o invazie, în timp ce Moscova neagă un scenariu de război.
De mai multe săptămâni, NATO, SUA şi UE acuză Rusia că doreşte să invadeze Ucraina, ceea ce Moscova dezminte. Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina în perspectiva unei invazii, pe care comandamentul militar ucrainean o consideră posibilă către sfârşitul lunii ianuarie. De partea ei, Moscova prezintă aceste desfăşurări drept acţiuni de rutină şi susţine că poate să-şi deplaseze trupele oriunde doreşte pe propriul său teritoriu.
În acest timp, experţii se întreabă asupra fezabilităţii unei astfel de ofensive militare în plină iarnă şi împotriva unei armate ucrainene experimentate după cei şapte ani de conflict cu separatiştii pro-ruşi din Donbas.
Moscova aminteşte fără încetare că are ”linii roşii” şi consideră că Ucraina se apropie periculos de acestea prin desfăşurarea de drone militare cumpărate din Turcia, prin reafirmarea ambiţiei de aderare la NATO şi solicitarea a tot mai multe arme occidentale.
La summitul virtual pe care l-a avut marţi cu Joe Biden, Vladimir Putin a cerut ”garanţii juridice” care să excludă posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, context în care liderul de la Kremlin acuză ţările occidentale că nu şi-au respectat promisiunea făcută Rusiei la sfârşitul Războiului Rece că NATO nu se va extinde către Est.