„După cum știți, incapacitatea, dar și lipsa de voință de a rezolva astfel de probleme în secolul XX au dus la catastrofa celui de-al Doilea Război Mondial. Bineînțeles, în zilele noastre un astfel de conflict mondial, care, sper eu, în principiu este imposibil, ar însemna sfârșitul civilizației”, a declarat Vladimir Putin, potrivit RBC.
În același timp, el a precizat că situația poate evolua „imprevizibil și incontrolabil”, dacă nu se iau măsuri pentru a preveni acest lucru.
Putin a mai avertizat că există pericolul unei rupturi în dezvoltarea lumii, ceea ce va însemna o luptă de genul „toți împotriva tuturor”.
Acest lucru va duce la încercări de a rezolva lucrurile prin căutarea dușmanilor atât în interior, cât și în exterior, și prin distrugerea libertăților și valorilor fundamentale, crede Putin.
Președintele a mai declarat că pandemia de coronavirus a accelerat ritmul schimbărilor structurale în lume, conform unor premise care erau deja create. Potrivit acestuia, nu există motive să credem că există riscuri de o mai gravă escaladare a contradicțiilor actuale.
De asemenea, preşedintele rus a salutat prelungirea tratatului New START de limitare a arsenalelor nucleare rus şi american. Această prelungire „este fără îndoială un pas în direcţia cea bună”, a declarat Vladimir Putin, în timpul discursului video în cadrul forumului de la Davos, scrie Digi24.
Joe Biden a avut prima sa discuţie telefonică în calitate de preşedinte al Statelor Unite cu omologul său rus Vladimir Putin, după cum informează administraţia de la Casa Albă.
În timpul discuţiei cu Vladimir Putin, Joe Biden şi-a exprimat preocuparea şi îngrijorarea în legătură cu arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, dar şi privind presupusa implicare a Rusiei în atacuri cibernetice şi în oferirea de recompense pentru atacuri asupra militarilor americani din Afganistan, după cum transmite Deutsche Welle.
În timpul discuţiei telefonice, Joe Biden i-a mai spus lui Vladimir Putin că ştie că Rusia a încercat să se implice în alegerile desfăşurate în SUA în 2016 şi 2020 şi i-a semnalat acestuia că este necesară prelungirea cu cel puţin cinci ani a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), care va expira în februarie. Potrivit unor surse de la Washington, Administraţia de la Moscova a propus încă de săptămâna trecută o convorbire telefonică între cei doi şefi de stat.