Vorbind despre riscurile de securitate, Maia Sandu a remarcat că există mai multe tipuri de riscuri. „Pe de o parte, cetăţenii Republicii Moldova sunt deja foarte îngrijoraţi şi unii dintre ei au plecat din ţară la începutul acestui război şi orice mişcare spre Odesa, orice mişcare pe partea de sud a Ucrainei, din partea forţelor ruse, creşte această îngrijorare şi chiar panică”, a spus preşedintele Republicii Moldova.
În opinia sa, „dacă se vor schimba lucrurile şi dacă ruşii vor reuşi să înainteze pe partea de sud a Ucrainei, evident că ne putem aştepta la un flux mai mare de refugiaţi, în primul rând din Odesa, dar şi din alte localităţi şi aceste lucruri evident vor, cum am spus, vor crea o anumită panică şi pe teritoriul Republicii Moldova”.
„Pe de altă parte, forţele proruse, dar şi toate aceste grupări criminale şi corupte, pentru că au făcut un front comun şi cu forţele proruse, scopul lor fiind să scape de această guvernare, să oprească procesele de reformă, să oprească reforma în justiţie, în special, folosesc şi vor folosi aceste situaţii pentru a destabiliza situaţia în ţară şi vedem deja anumite încercări în acest sens„, a declarat Sandu într-un interviu pentru HotNews.