Vladimir Putin vrea să lase Europa fără internet și energie. Este vorba de despre nava de spionaj rusească Akademik Boris Petrov, care oficial este o „navă de cercetare științifică”.
Citește și Alertă în Rusia: regimul Vladimir Putin a recunoscut că a fost păcălit de hackeri
Serviciile Secrete olandeze spun că nava rusească se afla foarte aproape de cablurile submarine de electricitate și de internet prin care se furnizează servicii Marii Britanii, potrivit cotidianul Daily Star.
Aceste informații au apărut în cursul zilei de luni după ce nava rusească a fost suspectată că a monitorizat cablurile submarine folosite pentru infrastructura critică de comunicații și în luna octombrie a anului trecut, însă abia acum a fost dezvăluită dimensiunea operațiunii rusești.
Serviciul general de informații și securitate olandez (AIVD) a dezvăluit că ambarcațiunea de spionaj rusesc a cartografiat cablurile submarine critice care transportă energie și date între Marea Britanie și restul Europei.
„Rusia cartografiază în secret această infrastructură și întreprinde activități care indică pregătiri pentru perturbare și sabotaj”, a transmis luni serviciul AIVD.
De foarte mult timp, Vladimir Putin folosește „navele de cercetare științifică” pentru a realiza activități de spionaj.
Jan Swillens, șeful serviciilor de informații militare olandeze, a declarat că interceptarea a fost făcută la doar câteva săptămâni după sabotajul gazoductului Nord Stream.
„Ceea ce am văzut în ultimele luni este că rușii au încercat să înțeleagă modul în care este organizată aprovizionarea cu energie în Marea Nordului, cu intenția de a o perturba”, a spus Jan Swillens.
Șeful serviciilor de informații militare olandeze a subliniat faptul că misiunea rusească a fost blocată, iar nava a fost escortată în afara apelor teritoriale olandeze de către navele pazei de coastă și ale marinei olandeze.
Surse din cadrul Marinei Regale au dezvăluit că guvernul Olandei este de mult timp îngrijorat de „activitatea suspectă a submarinelor rusești” în jurul conductelor și cablurilor submarine din Marea Nordului.
În tot acest timp forțele de securitate scoțiene monitorizau activitățile navei rusești pe care o suspectau că ar avea legătură cu un incident major din cauza deteriorării unor cabluri de date submarine vitale pentru regiune.
Cu toate acestea, Nicola Sturgeon, premierul Scoției a declarat că se presupune că daunele au fost accidentale.
„Nu există nimic care să sugereze contrariul, dar se lucrează în continuare pentru a evalua exact care a fost cauza problemei”, a spus premierul Olandei.