Văduţ Florica, sau Vlăduţ de la Neatza, aşa cum este el cunoscut, a explicat de ce este unul dintre bucătarii care pune mare preţ pe gust, şi nu pe gramaj sau pe fiţele din farfurie, aşa cum se întâmplă cu foarte mulţi dintre colegii săi de breaslă. El a detaliat câteva aspecte din viaţa sa, care l-au făcut să devină unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din România, chiar dacă nu este un adept al mâncărurilor sofisticate.
Povestea lui Vlăduţ este aparte, de la ambiţia lui de a deveni pictor ajungând acum un bucătar apreciat.
„Eu, de fapt, mi-am dorit să fac Pictură. Mi-a plăcut mult lucrul acesta, mai ales în şcoala generală. La un moment dat am fost la Tonitza, pentru că voiam să intru la liceu acolo şi am dat o probă. Şi atunci mi-au zis că sunt talentat, dar nu foarte talentat. Ulterior au întrebat-o pe maică-mea de ce vrem să venim la acest liceu şi dacă ea doreşte ca fiul ei să stea pe stradă şi să picteze portrete. I-au spus că această meserie nu e ceva de viitor. Iar asta, repet, i-a spus-o cineva din acel liceu. Au întrebat-o şi dacă mai am vreo înclinaţie. Şi de fapt aceea era cea mai bună înclinaţie, către bucătărie”, a povestit Vlăduţ, pentru Fanatik.
Citeşte şi Care este relația Ioanei Dichiseanu cu fiica sa: ”Educația se mai face și cu un ton mai ridicat”
Vlăduţ susţine că niciodată nu a gătit un preparat după reţeta altcuiva, chiar dacă s-a inspirat, evident, de la alţii. Pentru el, gustul este elementul suprem, nu gamajul sau aranjarea pe farfurie.
„Atunci când găteşti ceva nu pui un gram de piper, zece de sare sau două cepe, nu. Pui după gust, după cum simţi. Cine spune că pui trei cepe şi nu mai ştiu ce, înseamnă că nu e bucătar. Pui după gust, în funcţie de cantitate. Nu există să pui după gramaj, există să pui după gust. Guşti tot timpul, vezi, simţi. Atunci când găteşti trebuie să simţi ceea ce faci. Nu e despre a pune două cepe, trei ardei, 300 de grame de carne şi ţi-a ieşit tocăniţa, nu e aşa”, a ecplicat Vlăduţ.
De asemenea, la capitolul desert, el a dat desfiinţat variantele raw veganem despre care consideră că sunt doar o afacere, care a prins la public.
„Dacă vorbim despre deserturi nu terminăm până mâine (n.red. râde). Avem nevoie de 24 de ore ca să îţi vorbesc despre deserturi. Pot doar să îţi spun că nu există desert pentru dietă de exemplu. Astea sunt poveşti. Chiar şi alea care sunt raw vegane alea au zahăr, pentru că fructele au zahăr, cocosul are zahăr, totul are zahăr. Astea sunt doar business-uri, punct. Lumea le crede pentru că se vând scump şi consideră că dacă mănâncă o feliuţă de cacao crudă cu nişte afine, sunt foarte bine. Ei bine, nu! Noi am trăit cu zahăr, am trăit cu lucruri naturale, cu zahăr, cu ulei, cu făină, cum făceau bunicii noştri deserturile. Ei nu pisau chia sau quinoa, nici nu exista aşa ceva”, a conchis Vlăduţ.