Vlas a estimat că din cele 12 luni de închisoare primite de către Vîntu, acesta va executa doar o treime pentru că perioada petrecută în arest se consideră parte a pedepsei.
„Primul lucru pe care vreau să-l spun este că justiţia începe să-şi facă datoria. În al doilea rând, mă îndoiesc că o să stea multă vreme la închisoare pentru că tot ceea ce a făcut arest, indiferent de dosar, se computează, deci se ia în considerare (…) Deci nu o să fie peste măsură de dificil. Domnul Vîntu este deja obişnuit”, a spus Vlas.
Aceasta susţine că omul de afaceri a acţionat şi de această dată aşa cum este construit psihologic să o facă. „În cazul de faţă, domnul Vântu s-a comportat aşa cum este definit ca personalitate: un om care şi-a bătut joc de lege, care şi-a bătut joc de oameni şi care a fost aşa cum trebuia să fie. Backgroundul lui l-a împins către acest tip de comportament”, a mai spus Ioana Maria Vlas.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă, potrivit deciziei luate joi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), informează România TV. Decizia este definitivă. Şi Ioan Ilie Cezar a primit cinci luni de închisoare cu executare, aceeaşi sentinţă pe care a primit-o la instanţa de fond.
Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 3 februarie, condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu la şase luni de închisoare cu executare şi a lui Ion Ilie Cezar la cinci luni, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Decizia a fost contestată atâ de procurori, cât şi de Vântu şi Ion Ilie Cezar. Recursul s-a judecat de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit noilor reglementări privind accelerarea reformei în justiţie.
Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată în 23 mai 2011, în stare de arest, pentru şantaj. Cei doi au fost arestaţi preventiv în 29 aprilie 2011 şi eliberaţi în 16 iunie 2011 de o instanţă a Tribunalului Bucureşti.
Potrivit acuzării, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă, parte vătămată în dosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate. Concret, constrângerea a fost realizată de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar prin ameninţarea cu uciderea lui Sebastian Ghiţă, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.
Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să creeze temere părţii vătămate, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma să ajungă la inculpatul Vîntu în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmărit de ambii inculpaţi, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit, au precizat procurorii.