Vlasov către instanţă: Condamnaţi-mă, dar veţi trăi toată viaţa cu conştiinţa încărcată

Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a rugat-o pe judecătoarea Curţii de Apel Bucureşti să-l achite în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
Iulian Tudor
18 feb. 2015, 13:48
Vlasov către instanţă: Condamnaţi-mă, dar veţi trăi toată viaţa cu conştiinţa încărcată

Mihail Vlasov a precizat în faţa judecătoarei că, dacă va fi condamnat, aceasta va trăi „cu conştiinţa încărcată toată viaţa”.

„Nu am săvârşit această faptă. Membrii instanţelor de arbitraj nu pot fi subiecţi pasivi ai infracţiunii de trafic de influenţă. (…) Vă cer să mă achitaţi. Sigur, puteţi să mă condamnaţi, dar veţi trăi toată viaţa cu conştiinţa încărcată. Şi eu am fost judecător, a fost prima mea dragoste, şi am trăit fără să am conştiinţa încărcată, pentru că nu am condamnat un om nevinovat, deşi mi s-a cerut asta. Am plătit pentru acea decizie cu doi ani de închisoare, dar ulterior s-a dovedit că acea faptă nici măcar nu exista”, a spus Vlasov, în pledoaria finală susţinută în faţa instanţei.

Miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, a avut loc ultimul termen în acest proces, judecătoarea Corina Cornelia Dăescu stabilind pronunţarea în acest caz pentru 25 februarie.

Mihail Vlasov e LIBER. Va fi judecat sub control judiciar

Pe 9 aprilie 2014, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit DNA, la data de 13 martie 2014, Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ, a pretins de la un martor denunţător 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului.

La data de 2 septembrie 2013, o societate comercială a sesizat Camera de Comerţ şi Industrie a României – Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional cu o acţiune arbitrală formulată împotriva denunţătorului şi a unei alte persoane. Obiectul acţiunii era reprezentat de obligarea celor doi pârâţi sus-menţionaţi la plata, în solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentând daunele suferite de reclamantă ca urmare a nerespectării, de către aceştia, a contractelor de management comercial şi management financiar. Judecarea acestei acţiuni a fost amânată de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014, arăta DNA.

STENOGRAME INCENDIARE în dosarul Vlasov

Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că Vlasov ar fi interesat de industria de tipar din România şi că acesta din urmă ar dori să-l cunoască. La data de 13 martie 2014, în urma unei programări prealabile, denunţătorul s-a prezentat la biroul lui Mihail Vlasov, situat în sediul Camerei de Comerţ.

‘La începutul discuţiilor, Vlasov l-ar fi întrebat pe denunţător dacă ştie că are un proces în derulare la instituţia al cărei preşedinte este. În urma răspunsului pozitiv al acestuia, inculpatul ar fi scos o hârtiuţă din buzunar şi i-ar fi pus în vedere că va pierde procesul şi că va fi obligat să plătească suma de 4.000.000 euro, indiferent dacă pretenţiile reclamantei sunt fondate sau nu’, potrivit DNA.

În continuare, la întrebarea lui Vlasov dacă ar fi dispus să ‘contribuie’, cumva, la câştigarea procesului, denunţătorul i-ar fi replicat că singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconvenţională depusă în instanţă.

Întrucât denunţătorul nu-şi manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, Vlasov i-ar fi spus direct că, pentru câştigarea procesului, ar trebui să-i dea suma de 1.000.000 euro.

‘După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, inculpatul i-ar fi propus denunţătorului următoarea înţelegere: acesta îi promitea suma de 1.000.000 euro, din care, până la termenul din 19 martie 2014, îi va achita 200.000 euro. Între timp, denunţătorul ar fi trebuit să primească de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de 1.000.000 euro’, susţin procurorii DNA.

La data de 18 martie 2014, Mihail Vlasov s-ar fi întâlnit cu denunţătorul în incinta unui restaurant din Bucureşti, când i-a cerut din nou 1.000.000 euro. Vlasov i-ar fi precizat, totodată, denunţătorului că suma nu se mai negociază, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanţa de arbitraj.

‘În aceleaşi împrejurări, inculpatul Mihail Vlasov i-ar fi învederat denunţătorului faptul că, iniţial, ar trebui remisă suma de 200.000 euro, iar ulterior, după ce instanţa de arbitraj urma să dispună amânarea cauzei, până la următorul termen de judecată, acesta să îi mai remită încă 300.000 euro, în acelaşi scop. După remiterea acestei sume de bani, instanţa de arbitraj urma să dispună o soluţie favorabilă denunţătorului’, mai arată DNA.

La aceeaşi dată s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra lui Vlasov fiind găsită suma de 200.000 euro.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin