Surse concordante au confirmat pentru AFP moartea acestui bărbat din Toulouse, în vârstă de 41 de ani, într-un atac aerian al coaliţiei internaţionale antijihadiste. Potrivit France Inter, care a dezvăluit informaţia, fratele acestuia, Jean-Michel, altă figură franceză a jihadului, a fost grav rănit în această operaţiune. Potrivit unei surse în domeniul securităţii, cei doi fraţi au fost reperaţi miercuri împreună, intrând în aceeaşi casă, care a fost atacată apoi cu o dronă.
Autorităţile franceze nu au confirmat în mod oficial moartea lui Fabien Clain. „În cursul operaţiunilor de recucerire a ultimului bastion Daech (acronimul arab al SI) efectuate de coaliţie, este posibil, într-adevăr, ca Fabien Clain să fi fost ucis„, a scris joi seara, pe Twitter, ministrul francez al Armatelor Florence Parly. „Dacă aşa este, francezii care îşi amintesc apelurile sale la crimă şi rolul său în pseudo-Statul Islamic, vor fi cu siguranţă alinaţi. Noi rămânem atenţi, această informaţie nu este confirmată„, a adăugat ea.
Morţi ale mai multor jihadişti francezi au fost anunţate cu regularitate în ultimele luni, însă Franţa păstrează o tăcere prudentă, justificată, în opinia unor surse în domeniul securităţii, de imposibilitatea de a verifica pe teren realitatea acestor decese.
Despre Fabien Clain, un bărbat corpolent de aproape 1,90 metri înălţime, opinia publică franceză ştie doar că poartă o barbă neagră, el apărând pe o notiţă roşie difuzată de Interpol. Însă Franţa îi cunoaşte vocea. Fabien Clain a fost identificat de anchetatorii francezi ca fiind cel care a înregistrat mesajul audio de revendicare a atentatelor de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Fratele său, Jean-Michel, în vârstă de 38 de ani, a fost identificat ca fiind cel care psalmodia anasheeds – imnuri religioase – auzite în înregistrare.
Apreciind că le-au demonstrat implicarea, judecătorii de instrucţie au emis un mandat de arestare pe numele lor în iunie 2018.
Convertit la islam în anii ’90, Fabien Clain, alias „fratele Omar”, şi fratele său s-ar fi radicalizat la începutul anilor 2000. În 2009, el este condamnat la cinci ani de închisoare, alături de alt jihadist francez, Thomas Barnouin, în dosarul filierei Artigat. Aceste figuri SI, un pilon al mişcării de la Toulouse ale fraţilor Merah, iar apoi apropiaţi ai celulei care a comis atentatele de la Paris şi Bruxelles în 2015-2016, erau considerate ca hotărâte să continue lupta, în pofida numeroaselor înfrângeri militare ale grupării jihadiste, în prezent reduse la un „buzunar” de rezistenţă cu luptători baricadaţi în estul Siriei.
„Moartea sa nu este o satisfacţie, ci o uşurare. Nu ne aflăm deloc într-un demers de răzbunare. Suntem uşuraţi pentru că acesta este un personaj care ne polua. Este cineva regăsit în multe dosare, mai aproape sau mai de departe„, a declarat pentru AFP Guillaume Denoix de Saint Marc, un purtător de cuvânt şi director general al Asociaşiai franceze a Victimelor terorismului (AfVT). „Suntem dezamăgiţi că nu-l putem judeca şi obţine un anumit număr de informaţii care să permită să se afle rolul exact pe care l-a avut în aceste atentate„, a adăugat Denoix de Saint Marc.
Potrivit unor date dezvăluite de autorităţi, aproximativ 270 de persoane s-au întors în Franţa din teatrul de război irakiano-sirian. Adulţii sunt judiciarizaţi în mod sistematic la întoarcerea în Hexagon, un fapt subliniat de Guvern, care studiază „ipoteza” unei întoarceri a francezilor deţinuţi în prezent de forţe kurde în Siria, pe fondul retragerii anunţate a trupelor americane. În Siria, „califatul” autoproclamat în 2014 de SI în vaste regiuni din ţară, dar şi în Irak, îşi trăieşte ultimele clipe.
Forţa antijihadistă susţinută de Washington îi încolţeşte pe ultimii combatanţi SI în satul Baghouz, în estul Siriei, în apropiere de frontiera cu Irakul. Un atentat atribuit SI s-a soldat, joi, cu 20 de morţi, ilustrând capacitatea pe care şi-o păstrează jihadiştii de a lovi. Din acest ultim „buzunar” de rezistenţă fug sute de bărbaţi, femei şi copii. Potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS) citat miercuri de AFP, majoritatea acestor civili „sunt familii SI”.