„Este dificil să evaluăm precis ce reprezintă cu adevărat câștigarea licitației de privatizare a Combinatului Chimic Râmnicu Vâlcea de către Dan Diaconescu. Deocamdată, operăm cu teorii: o capcană teribilă și complexă întinsă guvernului Victor Ponta și USL, o acțiune de îndepărtare a unor investitori pentru favorizarea unui investitor ocult, o acțiune electorală extremă? Vom vedea. Știm însă foarte clar un lucru: interesele poporului român nu se regăsesc în acest scandal și oricare ar fi deznodământul, perdanții vor fi cetățenii români”, se arată în analiza postului de radio rusesc.
Autorul articolului ia în serios posibilitatea ca Dan Diaconescu să refuze să plătească suma pe care a licitat-o. „Acțiunea electorală ar presupune că în zilele următoare, de exemplu, după auditul care va fi realizat asupra combinatului, Dan Diaconescu va lansa „bomba” că a fost înșelat de „ciocoi”, că nu va plăti banii pentru că i s-a întins o capcană, că „poporul a fost trădat” etc. Intermedierea, conform presei românești, ar presupune transferul proprietății asupra combinatului către un grup de interese străin, doritor să obțină atât un profit economic, prin exploatarea Oltchim, cât și un profit politic, prin beneficiile electorale pe care le va avea Partidul Poporului la alegerile parlamentare din decembrie 2012″, susţine Vocea Rusiei.
Scandalul privatizării Oltchim este văzut ca o manifestare „neserioasă, balcanică şi pur românească”. În primul rând, privatizarea a fost văzută de protagoniştii săi principali – guvernul Ponta şi Dan Diaconescu – ca o chestiune în primul rând electorală, nu economică. „Eșecul privatizării – adică refuzul lui Dan Diaconescu de a plăti suma datorată – va reprezenta o lovitură foarte puternică pentru coaliția USL și mai ales, pentru guvernul Victor Ponta. Dan Diaconescu nu va pierde prea mult capital politic, dimpotrivă, posibil că va ieși câștigat din scandal pentru că electoratul său, „crescut” fiind în cultul senzaționalului și teoriei conspirației, va accepta total explicațiile despre „conspirația ciocoilor”, „capcana întinsă poporului” etc. Guvernul Ponta va fi silit să înregistreze eșecul privatizării în lista deja lungă a erorilor comise”, spune Vocea Rusiei.
O primă consecinţă ar fi scăderea încrederii investitorilor. „Investitorii serioși, care observă cu mare atenție mișcările din economia românească și care manifestă un scepticism tot mai mare în a investi capital în România, vor concluziona că autoritățile românești nu sunt capabile nici măcar să respecte minimul de seriozitate și de procedură în procesul de privatizare. Efectele ar fi grave și numeroase: scăderea ratingului de țară, scăderea prețului altor obiective economice aflate pe lista de privatizare, renunțarea la investiții din partea unor investitori etc.”, se arată în analiza citată.
Un eventual eşec ar provoca şi nervozitatea Uniunii Europene, deja iritată de prestaţia guvernului Ponta. „Consecințele electorale pentru USL vor fi deosebit de grave, de acestea beneficiind PDL și eventual, președintele Traian Băsescu – care nu a reacționat la vestea câștigării licitației de către Dan Diaconescu, o tăcere cel puțin ciudată dacă avem în vedere cât de implicat a fost președintele în toate marile acțiuni de privatizare, în dorința de a respecta acordurile semnate cu FMI și Uniunea Europeană”, mai spune Vocea Rusiei.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8062% din acţiunile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, a anunţat preşedintele OPSPI, Remus Vulpescu. Diaconescu a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. Luni Dan Diaconescu va semna actele de preluare a acţiunilor combinatului Oltchim. Câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim să vină în maxim 10 zile cu banii, altfel e infracţiune, a avertizat premierul Victor Ponta.
„Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun”, a afirmat şeful OPSPI, Remus Vulpescu.
„Oltchim a redevenit pământ românesc, iar toţi telespectatorii să-şi anunţe rudele, vecinii şi prietenii că au redevenit proprietari la Oltchim. (…) Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiţie şi vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii şi pentru capitalul de lucru”, a spus Dan Diaconescu, după anunţarea câştigătorului licitaţiei pentru preluarea a 54,8062% din acţiunile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.