„Din punct de vedere politic, PNL consideră că cererea de reexaminare trebuie admisă pentru că sunt lucruri care vin să întărească transparența și controlul cheltuirii banilor publici. Nu am înțeles că există puncte de vedere divergente nici de la celelalte partide parlamentare, în consecință va fi discutat marțea viitoare. Dacă marțea viitoare vom adopta raportul înlocuitor, putem transmite pentru dezbatere săptămâna viitoare Senatului”, a spus Voicu, la finalul ședinței Comisiei pentru Cod electoral.
El a adăugat că președintele Klaus Iohannis solicită în cererea de reexaminare introducerea unor corecții, iar Parlamentul are soluții de a face în așa fel încât să se elimine posibilitatea de a exista împrumuturi fictive și împrumuturi care să nu mai poată fi restituite.
Klaus Iohannis: Schimbarea clasei politice nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor
„Soluția este, în opinia mea, să fixăm un termen foarte strâns pentru restituirea împrumuturilor (pentru finanțarea campaniilor electorale — n.r.), să precizăm în lege că în cazul împrumuturilor termenul de restituire nu poate fi mai mare de (un anumit număr de zile — n.r.), situație în care dacă termenul este depășit împrumuturile se transformă în donații și sunt calculate cu toate consecințele legale de depășire de praguri. De asemenea, să prevedem o modalitate ca pentru împrumuturi care depășesc o anumită valoare acest lucru să se poată face numai prin transfer bancar, să se poată urmări banii că există fizic. Atunci lucrurile se rezolvă în sensul cererii de reexaminare”, a precizat Voicu.
El a explicat că donațiile nu au fost eliminate din lege, dar ele nu mai pot fi folosite în campanie electorală, ci doar pentru funcționarea de zi cu zi a partidelor politice.
Mihai Voicu a menționat că Autoritatea Electorală Permanentă a făcut un calcul pentru a ști câți bani de la bugetul de stat se vor duce către campaniile electorale, iar aceste sume vor fi prezentate săptămâna viitoare la comisie.
„Eu cred că suma prevăzută de lege este absolut suficientă pentru ca un candidat să își facă o campanie decentă. Noi am redus de trei ori suma care era prevăzută în vechea lege și cred că este o reducere substanțială și este o sumă absolut suficientă pentru o campanie electorală decentă. Vechiul plafon era mult prea mare. 60 de salarii minime este absolut suficient. Am redus și modalitățile de cheltuieli, nu mai pot cheltui pe bannere, pe geci, pe pixuri, pe brichete, în consecință se reduce dramatic bugetul. Aceste mijloace de campanie sunt interzise. Trebuie să admitem că toate aceste materiale de campanie, geci, pixuri, brichete, reprezintă o formă de mită electorală mascată, legală”, a concluzionat Voicu.