„Am remarcat în ultima perioadă câteva ezitări şi contradicţii ale Curţii în legătură cu situaţia pe care o cunoaştem cu toţii, dar care a căpătat unele accente absolut exagerate. Înţeleg că domnul Zegrean, din concediu, de la mare, îşi exercită stilul epistolar şi trimite scrisori către organisme europene cu privire la o situaţie din România pe care mai are puţin şi o descrie ca fiind o nenorocire”, a spus Mihai Voicu.
Vicepreşedintele PNL a spus că, faţă de această situaţie, întrebarea legitimă care poate fi adresată ţine de asimilarea poziţiei CCR celei exprimate de Zegrean, aflat în concediu. „Putem să ne adresăm câteva întrebări legitime: dacă scrisoarea domnului Zegrean, trimisă din vacanţă, de pe plajă, reprezintă poziţia Curţii şi dacă da, cum a fost adoptată această poziţie din moment ce Curtea nu s-a mai reunit? Aceeaşi întrebare nu are cum să nu fie adresată şi în ceea ce priveşte deciziile contradictorii succesive ale Curţii, pentru că după ştiinţa noastră a existat o singură şedinţă a Curţii care a produs o singură decizie”, a spus Voicu.
El a subliniat că trebuie să existe o decizie fără dubiu a CCR cu privire la referendumul din 29 iunie. „Decizia cu privire la vot e una clară, însă dacă se vor invoca argumente statistice, false, în detrimentul realităţii, înseamnă că legitimitatea poporului, care se exercită prin referendum, e pusă la îndoială de cei care au ca obiectiv cramponarea de scaun, de putere”, a spus Voicu.
El a arătat că Guvernul va duce la îndeplinire decizia CC care îi cere să prezinte realitatea, aceasta fiind, de altfel, în opinia sa, şi o decizie în interes public.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.
„Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei”, afirmă Gianni Buquicchio, într-o declaraţie în care menţionează că luni a primit informaţii suplimentare din partea Curţii legate de continuarea presiunilor şi de ameninţări la adresa unor judecători.
Este un principiu al statului de drept că presiunea asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau comună, pentru a-i influenţa deciziile, este inadmisibilă, consideră preşedintele Comisiei de la Veneţia. El aminteşte că, în ultimii ani, Comisia de la Veneţia a trebuit să intervină uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie tânără. „Este surprinzător pentru mine, chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, curtea constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa”, afirmă Buquicchio, amintind că în 4 iulie a făcut o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea faţă de presiunile şi încercările de subminare a independenţei CC.