Vlad Voiculescu a declarat că îşi reafirmă îndoielile că Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost acreditat în mod judicios.
„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, potrivit news.ro.
El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant a anunţat Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria”, „asta după ce a fost dată acreditarea”.
Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul „Sfânta Maria” se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind şi de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenţie.
„Şi aceasta pentru că una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»”, a precizat Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcţionarea Spitalului „Sfânta Maria”, respectiv modul în care a fost acreditat şi cum s-au făcut achiziţiile.
„Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă – pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a adăugat ministrul.
Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul „Sfânta Maria” a beneficiat de finanţări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, „din care nu a fost cheltuit însă niciun ban”.
Ministrul a mai spus că Inspecția Sanitară face verificări la Spitalul „Sfânta Maria”.
„Inspecția Sanitară este în acest moment la Spitalul ‘Sfânta Maria’ și verifică punctele din dosar prin care s-a făcut acreditarea. (…) Vom avea o primă imagine după raportul Inspecției Sanitare de Stat pe care îl vom avea în câteva zile. (…) După cum știți, Corpul de control al Ministerului Sănătății nu poate merge în niciun spital care este sub o autoritate publică locală fără acordul acelei autorități publice locale. După ce vom primi acordul doamnei primar Firea, Corpul de control va merge la Spitalul Sfânta Maria și va constata ceea ce este de constatat”, a spus demnitarul.
Potrivit acestuia, o comisie de experți români și străini va merge la începutul lunii decembrie la Spitalul Sfânta Maria pentru a verifica centrul de transplant pulmonar.
„De asemenea, pentru a asigura imparțialitatea, vom avea o comisie mixtă cu experți români și străini din patru centre din Europa în care se derulează transplant pulmonar. Asta se va întâmpla după toate probabilitățile în 8 și 9 decembrie. (..) Vor veni experți și de la Eurotransplant. (..) Avem reguli, unele ar putea fi proaste și pe acestea trebuie să le corectăm. Nu înțeleg cum poate fi acreditat un centru de transplant pulmonar fără ca măcar un singur expert în transplant pulmonar să fie implicat în procesul de acreditare”, a afirmat Voiculescu.
Șeful comisiei de chirurgie toracică din MS, medicul Ioan Cordoș, a declarat, la rândul său, că la Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria nu sunt pneumologi și infrastructura de urmărire a pacientului.
Ministrul Sănătăţii declara, săptămâna trecută, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.
„Este adevărat că ANT a acreditat Spitalul «Sfânta Maria» în luna martie 2016 prin decizia numărul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentaţie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara”, a spus atunci ministrul Sănătăţii.