„Datoriile primelor 10 firme restanţiere la bugetul de stat depăşesc 3 miliarde de euro. Pentru a înţelege ce înseamnă această sumă, reamintesc că, în 2010, pensiile şi salariile au fost reduse pentru a face o economie de aproximativ 2 miliarde de euro. Am semnalat constant importanţa reducerii arieratelor. În negocierile cu guvernele regimului Băsescu, inclusiv FMI a insistat pe această temă. S-a vorbit mult, dar nu s-a făcut nimic. Din contră, dacă în 2010 restanţele la bugetul de stat însumau 2 miliarde de euro, în doi ani suma a crescut cu 50%. Efectul: deficit bugetar, o economie necompetitivă, perpetuarea unui management falimentar”, subliniază Dan Voiculescu, miercuri, într-o postare pe blogul personal.
Potrivit acestuia, în loc să se investească cele 3 miliarde de euro pentru dotarea şcolilor, a spitalelor sau pentru stimularea consumului, consolidând economia naţională, ‘sumele au fost lăsate să se scurgă în adevărate ‘găuri negre’, majoritatea de stat, conduse de manageri recomandaţi doar de apartenenţa la camarila regimului Băsescu’.
„Iar datoriile creează datorii şi pierderea este multiplă. Nu se pierd doar banii, ci şi şansa de a eficientiza economia, de a atrage infuzii semnificative de capital. Nimeni nu-şi doreşte să investească serios într-o economie cangrenată de arierate. Asigurarea unei egalităţi de tratament între firmele de stat şi cele private, inclusiv la nivelul competenţei managementului, precum şi reducerea restanţelor la bugetul de stat cu cel puţin 30% (1 miliard de euro) în anul 2013 reprezintă, în mod evident, o provocare majoră pentru guvernul USL. Dacă această provocare va fi administrată cu succes, economia României va avea o şansă reală la dezvoltare. Dacă nu, vom continua să rostogolim datorii, să nu investim în educaţie, sănătate sau cercetare şi să cosmetizăm o economie muribundă”, susţine preşedintele fondator al PC.