„Facem ce ar fi trebuit să facem şi anul trecut, trimitem pacienţii în străinătate. Contăm pe tratarea a 10-20 de pacienţi în România”, a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa News.ro.
La conferinţă a fost difuzat un material video în care supravieţuitori ai incendiului din Colectiv povestesc calvarul din 30 octombrie 2015, dar şi experienţa trăită în spitalele din România, prin comparaţie cu metodele de tratament şi cu dotările spitalelor din străinătate în care au fost transferaţi.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat miercuri că nicio țară din Europa nu ar fi fost pregătită să facă față unui număr atât de mare de pacienți arși grav cum a fost în cazul Colectiv, adăugând că în prezent capacitățile sistemului sanitar românesc de a trata astfel de bolnavi s-au îmbunătățit.
„Eu nu cred că am fost pregătiți niciodată, nu cred că am fost pregătiți nici anul trecut și nu cred că ar trebui să arătăm cu degetul către România că nu a fost pregătită pentru asta (pentru a trata răniții din Colectiv — n.r.). Nicio altă țară și niciun al oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de răniți grav cu arsuri. Repet: niciun oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr de peste 100 de arși grav. Ca să vă dau un exemplu, la Viena, în Spitalul AKH, cel mai mare spital din Europa, există șase paturi pentru arși. Sigur, există și în alte spitale din Austria, dar niciun oraș, nici Londra, nici Viena, nici Parisul nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de arși”, a spus ministrul Sănătății, la Palatul Victoria.
Voiculescu a adăugat că, în ceea ce privește capabilitățile actuale ale sistemului sanitar de a trata pacienți cu arsuri grave, există o îmbunătățire semnificativă a condițiilor.
„Avem câteva dezvoltări pe care eu (…) aș îndrăzni să le calific ca benefice. În primul rând, renovarea secției de terapie intensivă de la Spitalul de Arși, apoi secția de la Floreasca, care este perfect operațională, cele șase paturi care sunt operaționale deja acolo. În termen de 30 de zile vom avea încă șase paturi pentru (…) pacienții în stare post critică. De asemenea, până la sfârșitul acestui an, vor fi alte șase (paturi — n.r) pentru spitalizare de zi a pacienților cu arsuri grave. În total vorbim despre o triplare a locurilor de la Floreasca și o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de la Spitalul de Arși”, a explicat ministrul.
Vlad Voiculescu a adăugat că renovarea Spitalului de Arși s-ar putea finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie.