„România pierde anual aproximativ 40 de miliarde euro în economia subterană (38,2 mld. conform companiei de consultanţă A T Kerney). Legea privind dublarea pedepselor pentru infracţiunile de evaziune fiscală a reprezentat un semnal foarte puternic, demonstrând că, în efortul de combatere a economiei subterane, România poate trece de la declaraţii de bune intenţii la măsuri concrete şi ferme. De altfel, în urma adoptării acestei legi, am primit personal reacţii de încurajare de la înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Însă, aşa cum am susţinut chiar şi în expunerea de motive a legii menţionate, pentru ca România să atragă în zona fiscalizată cele 35 – 40 de miliarde de euro care se pierd anual în economia neagră, este necesară o abordare integrată, care să conţină, pe lângă sancţiuni severe, încă cel puţin două dimensiuni esenţiale: întărirea controlului şi încurajarea disciplinei fiscale”, a susţinut Dan Voiculescu, într-o postare pe blog.
Potrivit acestuia, întărirea controlului se poate obţine simplu şi eficient prin suplimentarea personalului din cadrul ANAF în urma unor transferuri dinspre sectoare bugetare care se confruntă cu excedent.
„Am făcut această propunere ultimelor trei guverne. Am primit reacţii pozitive inclusiv de la Guvernul Boc dar, până în prezent, nu s-au făcut progrese concrete în acest sens. Însă sunt obişnuit să mă lupt pentru astfel de proiecte şi, aşa cum am reuşit să adoptăm Legea privind dublarea pedepselor pentru evaziunea fiscală, am convingerea că şi capacităţile de control ale ANAF vor fi, până la urmă, suplimentate”, arată Voiculescu.
În privinţa încurajării disciplinei fiscale, preşedintele fondator al PC a precizat că s-au dezbătut de-a lungul timpului mai multe măsuri complementare, de la preluarea modelului aplicat în Grecia, unde, în anumite sectoare economice, orice produs sau serviciu furnizat fără bon fiscal este considerat gratis, până la returnarea unui anumit procent din cheltuielile pe care fiecare cetăţean le poate proba la sfârşit de an prin facturi şi bonuri fiscale.
„Astfel, armonizăm interesul legitim al statului de a stimula colectarea veniturilor la buget cu nevoia obiectivă a populaţiei de a achiziţiona produse şi servicii la preţuri cât mai mici. Aşadar, avem soluţii să reducem semnificativ economia subterană. Trebuie doar să ne decidem să aplicăm aceste soluţii şi să întărim controlul. În caz contrar, spirala îndatorării externe, declanşată de regimul Băsescu prin dublarea datoriei României în doar 3 ani, ne condamnă la statutul de eterni debitori, rătăciţi printre împrumuturi şi dobânzi, incapabili de consolidare şi dezvoltare economică reală”, a mai spus Dan Voiculescu.