Voiculescu: „Traian Băsescu are dreptate. Judecătorii sunt vulnerabili la influenţă politică”

Senatorul Dan Voculescu susţine, într-o postare pe blogul său, că există cazuri în care magistraţii s-au lăsat influenţaţi de mediul politic, afirmaţie pe care a făcut-o şi preşedintele Traian Băsescu la ultima şedinţă a CSM, şeful statului spunând că au fost magistraţi "predispuşi la a apleca urechea la influenţă politică". Voiculescu exemplifică cu decizia judecătorească prin care a fost declarat colaborator al Securităţii.
Filip Stan
04 ian. 2013, 15:18
Voiculescu:

Domnul Băsescu are dreptate. Au fost numeroase cazuri în care deciziile magistratilor s-au dovedit vulnerabile la influenţă politică. Spre exemplu, domnul judecător Emanuel Albu, de la Înalta Curte, a decis că o comunicare comercială adresată directorului întreprinderii de comerţ exterior poate fi considerat un temei suficient pentru emiterea unui verdict de colaborare cu Securitatea (în condiţiile în  care orice alte acuzaţii au fost respinse de toate instanţele de judecată)! Întâmplător, domnul Albu a fost coleg de partid şi de guvern chiar cu domnul Băsescu. Oare, în acest caz, magistratul „a aplecat urechea la influenţă politică”? Pentru mine este destul de clar ca, măcar de data aceasta, Traian Băsescu vorbeşte în cunoştinţă de cauză„, scrie Voiculescu pe blog.

Fondatorul PC susţine că este de aşteptat ca influenţele politice să fie active şi în dosarul ICA în care este acuzat. „Sunt, se pare, şi alţi magistraţi ‘predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică” în cazuri în care, deşi nu există probe, se exercita o presiune, implicită sau explicită, pentru un verdict într-un sens dorit, de exemplu, de preşedintele numit Traian Băsescu. Mă aştept, de altfel, ca şi în dosarul ICA, în care, fără nicio probă, sunt acuzat că am exercitat influenţe „telepatice”, să se găsească şi magistraţi sensibili la eventuale dorinţe ale domnului presedinte numit„, afirmă Voiculescu.

El se arată sceptic asupra faptului că în 2013 influenţele politice asupra justiţiei vor înceta. „Consider că independenţa integrală a justiţiei faţă de politică, faţă de orice formă de tensiune sau presiune exterioara şi, nu în ultimul rând, faţă de preşedintele numit Traian Băsescu, reprezintă o prioritate absolută pentru România„, mai scrie Dan Voiculescu.

Traian Băsescu a precizat, vineri, la şedinţa CSM, că judecătorii şi procurorii care ascultă comenzile politice o fac fie din cauză că sunt corupţie, fie din motive structurale. Conform şefului statului, magistraţii care nu sunt independenţi poartă întreaga responsabilitate.

„Având acces şi în zona politică şi în justiţie vă pot spune că nu e uşor să ţii justiţia ferită de influenţa politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să interfereze justiţiei sau să uşureze viaţa avocaţilor sau a unor politicieni mai mult sau mai puţin certaţi cu legea. Nu suntem încă la stadiul la care să spunem că independenţa justiţiei e un bun câştigat de România, dar România nu are nicio şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii sunt mulţumiţi dacă justiţia nu va fi una neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia, iar fiecare magistrat să fie convins că este independent”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a făcut trimitere şi la activitatea judecătorilor şi procurorilor.

„Nu am întâlnit încă situaţia în care un magistrat care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe pentru că nu se mai poate în ziua de azi. În schimb am văzut magistraţi care au fost predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică”, a spus Băsescu, afirmând că un magistrat ar trebui să respingă în mod direct orice influenţă politică:

„Magistraţii trebuie să spună: Nu, nene politicianule, nu mă interesezează ce spui. Singurul meu criteriu e legea. Dacă nu e independent, e numai din cauza voinţei lui. Astăzi judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi numai dacă nu vor ei, iar motivele sunt corupţia sau motive structurale”, a adăugat Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus, la şedinţa CSM, că raportul MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta la sfârşitul lunii ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru situaţiile în care a fost „abuziv” privind permiterea cercetării penale a unor parlamentari.

„Părerea mea este că raportul MCV de la sfârşitul lui ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru asta. Pentru că aici pare a fi vulnerabilitatea noastră, în înţelegerea funcţionării justiţiei şi pentru oamenii politici”, a afirmat preşedintele Băsescu.

Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul că Parlamentul a obstrucţionat anchetarea penală de către procurori a unor membri ai Legislativului.

„Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Şi eu consider că Parlamentul a fost în câteva situaţii abuziv”, a spus preşedintele. El a adăugat că parlamentarii nu trebuie să oprească ancheta procurorilor şi trimiterea în judecată, unde cei vizaţi au şi şansa de a-şi dovedi nevinovăţia.

Traian Băsescu a făcut această declaraţie după ce judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, i-a sesizat şefului statului că există o problemă în ce priveşte parlamentarii faţă de care Parlamentul nu dă aviz pentru percheziţie, arestare, cercetare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 21 aprilie 2025. Vești pentru nativul Bivol
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât