„Este normal ca orice este mijloc de producție să fie impozitat. Noi nu am introdus o taxă nouă, noi am eliminat o excepție. De ce unii să plătească o taxă la mijlocul lor de producție și alții la mijlocul lor de producție, inclusiv stâlpii de electricitate, fără care nu pot să ia bani de la consumatorul final, de ce să nu plătească? S-a eliminat o excepție, nu s-a introdus o taxă. Veniturile care se încasează din eliminarea unei excepții, adică a face aceleași reguli pentru toată lumea, nu unii să plătească și alții nu, veniturile merg către toți românii, în construcția de drumuri, în salarii, pensii”, a explicat Voinea.
În ceea ce privește o posibilă transferare a acestor costuri în facturi, ministrul delegat pentru buget a subliniat că este concurență de piață și cei care nu o vor face vor avea de câștigat.
„Este concurență în piață, nu trebuie să aibă toți același comportament. Cei care nu vor transfera aceste costuri în facturi (…) aceia vor câștiga cote de piață. Nu mai avem consumatori captivi, se pot transfera de la un operator la altul”, a explicat Voinea.
El a menționat că „eliminarea acestei excepții” a fost făcută de asemenea natură încât să fie deductibilă.
„Taxa aceasta care se plătește se scoate din calculul bazei de impozitare pentru impozitul pe profit, deci se evită o dublă impozitare pentru companii. Ce pierd pe o parte câștigă pe altă parte.(…) Nu putem face comparații, când avem 33% venituri în PIB și media europeană este de 47%…Nu putem avea nici cheltuieli corespunzătoare, mai ales când nu colectăm ceea ce trebuie colectat”, a mai spus Voinea.
Guvernul a aprobat pe 14 noiembrie modificarea Codului Fiscal, care conține o serie de prevederi, printre care și introducerea impozitului pe construcțiile speciale. Cota impozitului pe construcții speciale este de 1,5% din valoarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014.
Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, a declarat, pe 13 noiembrie 2013, că impozitul pe construcțiile speciale, „taxa pe stâlpi”, se va menține la procentul de 1,5%, o estimare pesimistă privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei