„Datele preliminare de recensământ nu pot fi utilizate în procesul electoral”, a declarat preşedintele INS, Vergil Voineagu, care a explicat şi că aceste date culese trebuie utilizate exclusiv în scopuri statistice, deoarece datele persoanelor au caracter confidenţial.
Populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, fiind vorba despre cei care au reşedinţa obişnuită în România, a anunţat luni preşedintele INS, Vergil Voineagu, după ce rezultatele preliminare ale recensământului au fost validate, urmând să fie prezentate Guvernului în prima şedinţă.
Vergil Voineagu a precizat că, până în prezent, au fost procesate 36.809.562 de formulare de recensământ, reprezentând aproximativ 48% din total. Preşedintele INS a mai spus că între datele preliminare ale recensământului şi cele finale, care vor fi anunţate în al doilea semestru al anului viitor, „pot sau nu pot să apară diferenţe”.
Voineagu a explicat că INS nu a reuşit recenzarea a 2,8% din gospodării, respectiv aproximativ un milion de persoane. El a precizat că în cazul acestor persoane se va încerca recuperarea datelor prin intermediul altor instituţii abilitate. Totodată, răspunzând unei întrebări cu privire la numărul persoanelor plecate în străinătate, Voineagu a spus că pentru a stabili acest număr a fost introdus un formular special, care însă a avut în vedere recenzarea persoanelor plecate din localitatea de domiciliu în străinătate sau în altă localitate, după caz.
În prezent, INS a prelucrat 910.264 de asemenea formulare (PPI), însă nu se ştie câte dintre aceste persoane sunt plecare în străinătate şi câte sunt plecate în altă localitate decât cea de domiciliu, a precizat Voineagu.