Volkswagen încă nu a decis dacă proprietarii vehiculelor vor fi despăgubiți în numerar sau dacă mașinile lor vor fi răscumpărate, reparate sau înlocuite, a adăugat Kenneth Feinberg, într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Kenneth Feinberg, care a condus fondul de compensare pentru atacurile din 11 septembrie 2011, a fost numit în decembrie 2015 de Volkswagen să creeze și să administreze programul.
Planul original, care stabilea rezolvarea plângerilor într-o perioadă de 60 până la 90 de zile, s-ar putea confrunta cu întârzieri, a explicat Feinberg. „Mâinile mele sunt legate atâta timp cât VW și autoritățile nu ajung la o poziție comună„, a spus el. Feinberg s-a declarat încrezător că majoritatea clienților va accepta eventualele compensații.
Citeşte şi Volkswagen sfidează şoferii europeni. Nu le acordă compensaţii celor afectaţi de scandalul emisiilor
Scandalul emisiilor și incertitudinile privind viitorul VW au dus la scăderea acțiunilor companiei cu 26% de la începutul anului. Totuși, șeful Fondului suveran de investiții al Norvegiei, Yngve Slyngstad, a dat asigurări că instituția își va menține investițiile în grupul german. „VW este o companie importantă pentru Germania, Europa și restul lumii. De aceea ne vom menține participația atât timp cât va exista fondul și compania auto„, a afirmat șeful celui mai mare fond suveran de investiții din lume, într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Rezultatele anchetei privind modul în care a fost posibil scandalul emisiilor și persoanele responsabile vor fi publicate în a doua parte a lunii aprilie, a anunțat Volkswagen.