Volkswagen trebuie să plătească despăgubiri pentru „Dieselgate”, a decis Curtea Federală de Justiţie

Cea mai înalta instanţă de drept comun din Germania a condamnat luni producătorul auto Volkswagen să ramburseze, parţial, un client care a cumpărat un automobil echipat cu un motor diesel trucat, o decizie care ar putea stabili un precedent pentru alte mii de cazuri care au apărut în urma scandalului Dieselgate, informează AFP.
Romania TV
26 mai 2020, 05:36
Volkswagen trebuie să plătească despăgubiri pentru

În replică, Volkswagen a anunţat într-un comunicat că va propune soluţii amiabile pentru a soluţiona o mare parte din cele 60.000 de proceduri individuale care sunt în prezent pe rol în Germania.

Herbert Gilbert, 65 de ani, un reclamant din landul Rhineland-Palatinate a încercat să obţină de la Volkswagen întreaga sumă de 31.500 de euro pe care el a plătit-o în 2014 pentru a achiziţiona un automobil second hand Volkswagen Sharan. Un an mai târziu, în luna septembrie 2015, a izbucnit scandalul Dieselgate după ce Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Prin echiparea automobilelor sale cu un software capabil să falsifice rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, Volkswagen a „înşelat cu bună ştiinţă şi sistematic, timp de mai mulţi ani, autorităţile, într-o optică de profitabilitate”, a apreciat judecătorul Stephan Seiters. În aceste condiţii, cei care au cumpărat autovehicule implicate în scandalul Dieselgate au dreptul, în principiu, să primească despăgubiri, a decis cea mai înalta instanţă de drept comun din Germania.

Cu toate acestea, suma care trebuie plătită de Volkswagen motoriştilor germani depinde de kilometrajul maşinii, ceea ce înseamnă că est exclusă o rambursate integrală a preţului de achiziţie, a precizat Curtea Federală de Justiţie.

Această decizie deschide calea pentru alţi câţiva mii de deţinători de autovehicule Volkswagen din Germania să solicite la rândul lor despăgubiri.

În luna februarie a acestui an, Volkswagen AG a ajuns la un acord cu Federaţia Asociaţiilor de Consumatori din Germania (VZBV) şi a acceptat să plătească 830 de milioane de euro pentru a evita un proces colectiv. Cei 830 milioane de euro vor fi împărţiţi între cei aproximativ 260.000 de şoferi care au dat VW în judecată. Suma exactă va depinde de model şi de anul de fabricaţie al maşinii.

Anterior, Volkswagen a ajuns la înţelegeri în valoare de 25 de miliarde de dolari în SUA şi alte ţări.

Citeşte şi: Exploatarea muncitorilor români pe plantaţiile din Germania, discutată marţi în Parlamentul European. Rapoartele sunt „tulburătoare”

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească un român aflat în vacanță în Thassos. A promis că nu o să mai revină vreodată în Grecia: ”Ce le rămânea de dimineață, găseam seara”
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Marele secret al lui Ceaușescu. Ce făcea când nu-l vedea nimeni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cine este Denis Repka, afaceristul care și-a pierdut viața într-un tragic accident de motocicletă. Ce legături existau între magnat și Donald Trump
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!