Statul aflat în conflict cu Rusia lui Vladimir Putin accelerează procesul de digitalizare. Banca Națională a Ucrainei a prezentat un proiect pentru lansarea unei mode digitale, e-grivna.
Moneda virtuală va deveni forma electronică a grivnei, unitatea monetară a Ucrainei. Autoritatea de reglementare susține că scopul monedei digitale este îndeplinirea în mod eficient a funcțiilor banilor, „suplimentând formele de numerar și fără numerar ale grivnei”.
E-grivna va deveni accesibilă pentru toate persoanele fizice și juridice.
„Utilizarea e-grivnei ar trebui să fie convenabilă și accesibilă tuturor segmentelor populației, persoanelor juridice, organismelor de stat, băncilor și instituțiilor financiare nebancare”, a transmis Banca Națională a Ucrainei, prin intermediul unui comunicat de presă.
Oleksiy Shaban, vicepreședintele BNU, susține că printre obiective se numără și diminuarea plăților cu numerar.
„Dezvoltarea și implementarea e-grivnei poate fi următorul pas în evoluția infrastructurii de plăți a Ucrainei, va contribui la digitalizarea economiei, la răspândirea în continuare a plăților fără numerar, la reducerea costului acestora, la creșterea în nivelul transparenţei acestora şi creşterea încrederii în moneda naţională în general.
Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra asigurării securității economice și întărirea suveranității monetare a statului, va întări capacitatea Băncii Naționale de a menține stabilitatea prețurilor și financiare ca garanție a creșterii economice durabile”, a declarat oficialul.
Cel mai probabil, moneda digitală a Ucrainei va fi inclusă în CBDC (Central Bank Digital Currency), sistem care va replica monedele clasice, în sistemul blockchain. Potrivit speculațiilor din zona crypto, CBDC-ul nu va interacționa cu piața criptomonedelor, volatilă și foarte populară.
CBDC-ul va implica guvernele și băncile centrale, deci statele, care ar putea avea control total asupra banilor digitali. Canada, respectiv China sunt cele mai evoluate în testarea CBDC-ului. Cel mai probabil, în curând vor fi lansate și dolarul, respectiv euro digital.
Subiectul CBDC a lansat o mulțime de controverse. În Europa au început deja proteste. Avocatul român Veronica Dobozi crede că se poate ajunge în punctul în care cetățenii să devină total dependenți de guvern.