Volodimir Zelenski a vorbit luni, la o conferință pe teme energetice din Norvegia. El a acuzat Rusia de terorism economic, în condițiile în care gigantul rus Gazprom are programate în această spătămână, lucrări de mentenanță care vor opri fluxurile de gaze ale gazoductului Nord Stream, prin care Rusia alimentează Germania prin Marea Baltică.
Citește și Taxă pe gaze până în 2024. Fiecare familie va plăti în plus aproape 500 de euro pe an în Germania
Aceste întreruperi de gaze alimentează temerile că Rusia reduce furnizarea pentru a pune presiune asupra Occidentului care se opune ”operațiunii sale speciale” din Ucraina, acuzație pe care Moscova o neagă.
Felul în care Europa va reacționa la creșterea prețurilor la gaze, care este agravată și de reducerea livrărilor din Rusia, se află pe agenda politică de pe întregul continent în apropierea toamnei.
Prețurile de referință ale energiei electrice din Germania pentru 2023 au depășit luni pentru prima dată 1.000 de euro pe megawatt/oră, în condițiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au menținut ridicate prețurile la gaze, precum și la electricitate și cărbune.
Prim-ministrul ceh, Petr Fiala a declarat că un răspuns ar trebui să fie coordonat de Uniunea Europeană, asta în timp ce Cehia a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei.
„Înaintea Consiliului UE pentru energie, dorim să găsim o modalitate de a ajuta oamenii și întreprinderile asupra căreia să ne punem de acord cu ceilalți lideri europeni”, a adăugat el.
Această reuniune va avea loc pe 9 septembrie.
Cehia a declarat săptămîna trecută, că analizează posibilitatea de a obține sprijin pentru un plafon la nivelul întregului bloc comunitar pentru prețurile energiei, o măsură pe care premierul italian demisionar Mario Draghi a susținut-o.
Țări precum Germania și Italia, care depind în mare măsură de importurile de gaze rusești pentru energia lor, își fac stocuri de gaze înainte de lunile reci de iarnă, când cererea atinge cote maxime.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat luni că instalațiile de gaz germane sunt pline în proporție de 80% și se așteaptă ca prețurile să mai scadă.
Italia a atins un nivel similar, ceea ce oferă o protecție împotriva unor noi șocuri de aprovizionare.
„Ca urmare, piețele se vor calma și vor coborî”, a declarat Habeck.
Citește și Bloomberg: Rusia îşi poate permite luxul de a întrerupe complet aprovizionarea cu gaze către Europa