Volodimir Zelenski, apel de ultimă oră către marile puteri: „Opriţi masacrul!”

Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov.
Filip Stan
12 apr. 2022, 11:18
Volodimir Zelenski, apel de ultimă oră către marile puteri:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA. „Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară.

„Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski.

Noi înregistrări şocante ale discuţiilor dintre militarii ruşi scot la iveală masacrul din Ucraina: „Dacă sunt civili, omoară-i pe toţi!”
„Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie”, a adăugat el. Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut luni că oraşul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov.

Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse câştigă teren în războiul urban. Comandatul forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că legătura cu trupele are apără oraşul Mariupol de forţele ruse nu a fost afectată.

El a răspuns afirmaţiilor unor militari marini desfăşuraţi acolo conform cărora nu au mai fost contact cu conducerea armatei ucrainene de două săptămâni.

Aproximativ 4.350 de civili au fost evacuaţi luni din zonele disputate din Ucraina, dintre care circa 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk.

Vladimir Putin a dat ordinul! Rusia nu va opri bombardamentele
Între timp, Batalionul Azov a transmis că forţele ruse au folosit arme chimice în Mariupol. O substanţă necunoscută a fost eliberată dintr-o dronă deasupra oraşului, a precizat luni seară pe Telegram acest batalion.

Conform postului public de televiziune ucrainean, nu există deocamdată nicio confirmare din partea organismelor oficiale. Potrivit unor surse militare, posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice este „foarte mare”. Conform Batalionului Azov, victimele aveau problemele respiratorii şi neurologice.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a indicat la rândul său că Rusia a folosit o „substanţă necunoscută” la Mariupol, unde mai multe persoane ar suferi de insuficienţă respiratorie. „Foarte probabil arme chimice”, a adăugat ea pe Twitter.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a transmis că Londra încearcă să verifice informaţiile despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol.

Orice utilizare a acestui tip de arme „ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi le vom cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi regimului său”, a scris ea pe Twitter.

Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat marţi Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter, într-un buletin regulat, informează Reuters.

Atacurile ruse rămân concentrate asupra poziţiilor ucrainene de lângă Doneţk şi Lugansk, cu lupte care continuă în jurul oraşelor Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi o nouă ofensivă asupra oraşului Kramatorsk, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice.

De asemenea, potrivit buletinului, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în susţinerea operaţiunilor din estul Ucrainei.

Ministrul forţelor armate James Heappey a afirmat marţi că toate opţiunile vor fi pe masă pentru un răspuns la orice utilizare de arme chimice de către Rusia în Ucraina.

Luni, şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, a declarat că Marea Britanie încearcă să verifice informaţiile despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, oraş-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună.

„Acestea sunt nişte lucruri care depăşesc orice limită şi utilizarea de arme chimice va avea parte de un răspuns, iar pe masă se află toate opţiunile în ceea ce priveşte forma pe care o va lua acest răspuns”, a spus Heappey pentru Sky News.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'