Volodimir Zelenski apreciază sprijinul României şi salută înfiinţarea centrului de pregătire a piloţilor de F-16 de la Feteşti. Președintele Ucrainei a salutat deschiderea în România a centrului de instruire a piloților, exprimându-și mulțumirea față de președintele Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte pentru implementarea acordurilor bilaterale. Centrul va juca un rol esențial în instruirea piloților ucraineni pentru a opera avioane F-16.
„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski.
O altă temă abordată de Volodimir Zelenski a fost angajamentul ferm al Ucrainei în eliberarea teritoriului său, inclusiv Crimeea, ocupată de Rusia. Aceasta vine în contrast cu sugestiile anterioare ale fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care propusese admiterea Ucrainei în NATO fără teritoriile ocupate. Întâlnirea lui Volodimir Zelenski cu liderul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, a fost marcată de decorarea acestuia cu titlul de Erou al Ucrainei cu ocazia împlinirii a 80 de ani. Preşedintele UCrainei a evidențiat contribuția lui Mustafa Djemilev la lupta pentru libertate și a subliniat importanța protejării poporului ucrainean în Crimeea: „I-am mulţumit pentru ceea ce a făcut pentru poporul nostru, pentru libertatea noastră. El este cu adevărat o autoritate morală. I-am mulţumit, de asemenea, pentru că a fost alături de noi în lupta împotriva agresiunii ruseşti. Bineînţeles, am vorbit cu el despre Crimeea, despre protejarea poporului nostru din peninsulă. Ne amintim de toate părţile ţării noastre şi trebuie să restabilim libertatea în toată Ucraina, fără excepţie”.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a laudat rezistența și angajamentul soldaților în diferitele zone de conflict, recunoscând dificultățile cu care se confruntă. Totodată, a subliniat necesitatea consolidării eforturilor internaționale pentru a obține sprijin și înțelegere pentru Ucraina. În contextul acestei situații, liderul de la Kiev a evidențiat, de asemenea, activitatea eficientă a serviciilor de spionaj ale Ucrainei, subliniind capacitatea țării de a răspunde „corect și puternic” inamicului, atât pe teren, cât și în Marea Neagră.
Pregătirea Ucrainei pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană a fost o altă temă abordată, cu accent pe importanța implementării recomandărilor Comisiei Europene pentru a asigura succesul procesului de integrare. Comisia Europeană a recomandat Consiliului European săptămâna trecută ca Ucraina – alături de Republica Moldova – să fie invitată să înceapă negocierile de aderare la UE. Decizia ar urma să fie luată de liderii europeni la summitul pe care îl vor avea în decembrie.