Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie.
Zelenski a anunţat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că Guvernul a înfiinţat un comitat care să pregătească următorul sezon de încălzire. ”Indiferent ce îşi planifică ocupanţii, trebuie să ne pregătim pentru următoarea iarnă – în statul nostru, pe teritoriul nostru, pentru toţi cetăţenii. Au fost discutate problemele legate de achiziţionarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune şi producţia de energie electrică. În situaţia actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai dificilă iarnă din toţi anii de independenţă (…) Trebuie să trecem prin ea pentru ca poporul nostru să simtă activitatea normală a statului”, a afirmat Zelenski.
Acesta a precizat că Ucraina nu va exporta gaz şi cărbune. ”Toată producţia internă va fi direcţionată către nevoile interne ale cetăţenilor noştri. În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a ne spori capacităţile de export de energie electrică. Acest lucru va fi posibil datorită capacităţilor disponibile în Ucraina. Iar după aderarea istorică a ţării noastre la reţeaua energetică unificată a Europei, astfel de exporturi nu numai că ne permit să ne creştem veniturile în valută, dar influenţează direct şi stabilizarea situaţiei energetice în ţările vecine, care reduc consumul de energie din Rusia”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.
Potrivit acestuia, un alt aspect important este programul de reparaţii pentru centralele nucleare, centralele de cogenerare şi centralele termice.
De asemenea, preşedintele a cerut Guvernului să facă ”tot posibilul pentru a se asigura că tarifele la gaz şi energie electrică nu se vor schimba în sezonul următor de încălzire”.
”Oamenii se confruntă deja cu destule dificultăţi din cauza războiului. Autorităţile locale sunt responsabile de tarifele pentru căldură şi apă caldă, iar acelaşi nivel de tarife ar trebui să fie asigurat la nivel local şi în iarna 2022-2023”, a mai afirmat Zelenski.
Bătălia din estul Ucrainei face ravagii, Zelenski promite să recucerească teritoriul
Reuters raportează că bătălia pentru oraşul industrial se dovedeşte a fi crucială, Rusia concentrându-şi forţa ofensivă în speranţa de a atinge unul dintre obiectivele sale declarate – capturarea completă a provinciei Luhansk în numele separatiştilor rusofoni.
„Trebuie să eliberăm complet întregul nostru teritoriu”, a declarat Zelenskiy prin legătură video la un eveniment găzduit marţi de ziarul britanic Financial Times.
Întrebat despre comentariile lui Emmanuel Macron din Franţa, care a spus că este important să nu „umilim” Moscova, interpretate în Ucraina ca implicând că unele cerinţe trebuie acceptate, Zelenski a spus: „Nu vom umili pe nimeni, vom răspunde cu aceeaşi monedă”.
Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile ruse din centrul oraşului Sievierodonetsk.
Sievierodonetsk, Lysychansk şi Popasna rămân cele mai dificile puncte, a declarat Zelenski marţi seara târziu.
Moscova a declarat că trupele sale au avansat, în timp ce Zelenski a declarat că „apărarea eroică” a Donbasului continuă. Reuters nu a putut verifica în mod independent situaţia de pe teren.
De când a fost respinsă de la Kiev şi Harkov, Rusia s-a concentrat asupra regiunii cunoscute sub numele de Donbas, formată din provinciile Luhansk şi Doneţk şi cea mai apropiată de graniţa cu Rusia.
Zelenski a declarat că Ucraina va lansa săptămâna viitoare „Cartea călăilor”, care va detalia crimele de război. „Acestea sunt fapte concrete despre indivizi concreţi vinovaţi de crime concrete şi crude împotriva ucrainenilor”, a spus el.
Rusia spune că a făcut tot posibilul pentru a evita să vizeze civili în operaţiunea sa din Ucraina.
Imaginile din satelit ale companiei Maxar Technologies (MAXR.N) colectate luni au arătat pagube semnificative în Sievierodonetsk şi în apropiere de Rubizhne. „Lansatoare de rachete multiple ruseşti, artilerie autopropulsată şi tractată sunt desfăşurate în nord-est şi orientate în poziţii de tragere spre oraşe”, a precizat compania americană într-un comunicat.
Oficialii ucraineni au declarat că forţele lor au organizat un contraatac surpriză săptămâna trecută, alungându-i pe ruşi dintr-o parte a centrului oraşului.
Înainte de aceasta, Rusia părea pe punctul de a încercui garnizoana ucraineană din Luhansk, încercând să taie drumul principal către Sievierodonetsk şi oraşul său geamăn Lysychansk.
Al doilea oraş al Ucrainei, Harkov, a fost, de asemenea, lovit de bombardamente marţi, iar primarul local a declarat că o persoană a fost ucisă. Oraşul din nord-estul ţării a fost mai liniştit în ultimele săptămâni.
La mai bine de două săptămâni de când s-a încheiat asediul oraşului Mariupol din sudul ţării, agenţia de ştiri Tass a citat o sursă din cadrul forţelor de ordine ruseşti care a declarat că peste 1.000 de soldaţi ucraineni care s-au predat acolo au fost transferaţi în Rusia pentru investigaţii.
În timp ce efectele războiului sunt resimţite în întreaga lume, Statele Unite au adăugat noi sancţiuni la adresa Moscovei, interzicând managerilor de bani americani să cumpere orice datorie sau acţiuni ruseşti pe pieţele secundare.
Banca Mondială a aprobat fonduri noi în valoare de 1,49 miliarde de dolari pentru a ajuta la plata salariilor lucrătorilor guvernamentali şi sociali din Ucraina, în timp ce aceasta şi alte ţări se confruntă cu pagubele produse economiei sale.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar ţările occidentale acuză Rusia că a creat riscul unei foamete globale prin închiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
Guvernatorul regiunii care include portul Mykolaiv a declarat că bombardamentele din weekend au distrus depozitele unuia dintre cele mai mari terminale de mărfuri agricole din Ucraina.
Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internaţională, dând vina pe sancţiunile occidentale.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că porturile ucrainene Berdyansk şi Mariupol, ocupate de Rusia, sunt pregătite să reia exporturile de cereale. Ucraina spune că orice astfel de transporturi din teritoriul confiscat de Moscova ar echivala cu un jaf.