Volodimir Zelenski, decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin

Președintele ucrainean a cerut, după limitarea vizelor, ca presa de limbă rusă să fie interzisă total în Uniunea Europeană
Filip Stan
01 sept. 2022, 11:23
Volodimir Zelenski, decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să interzică atât posturile de televiziune de stat rusești, cât și „propagandiștii”, referindu-se probabil la angajații presei ruse de stat, relatează Reuters și Sky News.

„Niciun singur propagandist rus nu ar trebui să rămână pe teritoriul UE”, a declarat liderul de la Kiev, în cadrul evenimentului Forum 2000 de la Praga, la care a participat prin videoconferință.

Preşedintele Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova. Val de decese suspecte după invazia din Ucraina

„Nici un singur canal de televiziune de stat rusesc nu ar trebui să fie autorizat să continue să transmită pe teritoriul UE”, a adăugat Zelenski, prin intermediul unui translator.

În martie, autoritatea britanică de reglementare din domeniul comunicațiilor, Ofcom, a anulat licența de emisie a postului Russia Today (RT) în Marea Britanie.

În Germania, RT a fost interzis încă din februarie, la doar o lună și jumătate de când a început să emită. Și Lituania și Letonia au interzis postul rus de televiziune.

Moscova îi obligă pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să adopte programa şcolară rusească

Moscova i-a instruit pe profesorii ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în câteva săptămâni un document care să ateste dorinţa lor de a trece la predarea programei şcolare ruseşti, relatează The Guardian.

Decizia îi pune pe mulţi dintre profesorii ucraineni într-o postură dificilă. Dacă nu semnează, îşi vor pierde locurile de muncă şi vor fi expuşi riscului de a fi victimele represaliilor forţelor ruse. Dacă semnează, există riscul unor acuzaţii din partea autorităţilor ucrainene, care consideră predarea programei şcolare ruseşti ca pe o formă de colaborare cu inamicul.

Ruşii vor călători mai greu în Europa. UE nu le interzice vizele, dar face mai dificil procesul de obţinere a lor
Cotidianul britanic The Guardian a vorbit cu profesori din zonele ocupate de ruşi din sud-estul Ucrainei ale căror identităţi, din motive de siguranţă, nu pot fi dezvăluite. Ei au spus că, pe la jumătatea lunii iunie, autorităţile locale le-au comunicat că au termen până pe 21 iulie fie să semneze un document care să ateste disponibilitatea de a urma programa şcolară a Rusiei, fie să demisioneze, mulţi dintre ei fiind ameninţaţi cu evacuarea din locuinţe.

Ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravtsov, a anunţat în iunie că, la deschiderea noului an şcolar în septembrie, toate şcolile din teritoriile ocupate de ruşi din Ucraina trebuie să funcţioneze conform standardelor ruseşti.

”Vom face tot posibilul să deschidem şcolile pe 1 septembrie, astfel încât acestea să fie cât mai pregătite să funcţioneze conform standardelor ruseşti. Va avea loc integrarea. Facem deja câţiva paşi în această direcţie: formarea profesorilor şi furnizarea de manuale”, a spus el.

”În acest moment, doar profesorilor de istorie, geografie, limba ucraineană şi de şcoală primară li s-a cerut să semneze documentul”, a declarat un profesor din zona ocupată a Harkovului.

”Programa de matematică, fizică, biologie şi chimie din Rusia nu se ocupă cu propaganda, aşa că sunt lăsate în pace, cel puţin deocamdată”, a adăugat el.

În predarea literaturii, operele majorităţii scriitorilor ucraineni vor dispărea, în timp ce programa de istorie a Rusiei a devenit mai politizată în ultimii ani, în special în ceea ce priveşte naraţiunea rusă a victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Profesorii care semnează riscă să fie urmăriţi penal pentru încurajarea inamicului dacă teritoriile ocupate revin sub control ucrainean.

Ministerul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei consideră predarea conform standardelor ruseşti ca un tip de colaborare, iar codul penal ucrainean a fost modificat recent cu un alineat care stabileşte o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru ”propaganda în instituţiile de învăţământ cu scopul de a ajuta armata rusă”.

Însă mulţi consideră că procurorii ar trebui să fie îngăduitori în unele cazuri.

”Trebuie să facem o distincţie foarte clară dacă persoana a fost forţată să lucreze sub presiune sau chiar ameninţată cu moartea sau a colaborat în mod voluntar, sau chiar a fost iniţiativa lor de a colabora”, a declarat Serghei Gorbaciov, însărcinatul cu educaţia al Ucrainei.

Profesorii care refuză să semneze pot deveni, de asemenea, ţinte ale represaliilor Moscovei, pe lângă faptul că îşi pot pierde locul de muncă.

”Avem o mulţime de apeluri din partea profesorilor din teritoriile ocupate”, a spus Gorbaciov.

„Sunt ameninţaţi că vor fi evacuaţi din casele lor, sunt ameninţaţi cu arestare şi persecuţie. De exemplu, astăzi am aflat că ruşii adună date despre oameni, indiferent dacă colaborează sau nu cu ocupanţii, în caz contrar, şi-ar putea pierde cazarea şi ar putea fi forţaţi să plece”, a adăugat oficialul ucrainean.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii