Momentul discursului lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României a început cu un moment de confuzie datorat unei căderi a semnalului, astfel că preşedintele Ucrainei a vorbit timp de aproape un minut fără ca nimeni să-l audă, după care legătura a fost refăcută.
„Astazi am inteles ca Ria Novosti a publicat un articol de propaganda cu titlul „Ce ar trebui sa faca Rusia cu Ucraina”. Se spune in acesta ca poporul ucrainean trebuie sters, ei vor deucrainizarea tarii noastre si a Europei. Nici macar nu se ascund, deja vorbesc foarte clar despre masacre si ce au facut la Bucha au facut pe tot teritoriul Ucrainei.
Autoturisme au fost strivite de tancuri, femei și fete ucise de ruși, și nu avem încă toate detaliile torturii. Avem toate informațiile că numărul de victime e mult mai mare decât cel estimat până acum. Toate acestea apar pe site-ul agenției oficiale de presă a Rusiei, unde nimic nu trece de cenzură.
Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor.
De ce ei nu se ascund? De ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă? În primul rând, în 1989 a murit Nicolae Ceaușesc după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția sa și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt.
Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel nu pot fi convinși de nimic acum cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea.
Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde acest lucru: ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, de faptul că europenii nu își vor apăra valorile.
Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni care vor genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. De la Odesa este un pas până în Moldova.
De aceea este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Acum în Ucraina se decide soarta Europei de Est. Da, au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile, iar în Donbas sunt 8 ani de război.
Opriți transiztul mărfurilor spre Rusia, nu aduceți resurse din Rusia. Este nevoie de noi sancțiuni, trebuie susținută Ucraina prin trimitere de armament
Acum se decide cine va câștiga – libertatea sau tirania. Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război.
Avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina. Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților.”, a spus Volodimir Zelenski.
Programul agreat al şedinţei a fost următorul:
Mesajul preşedintelui ucrainean va avea loc prin videoconferinţă şi va fi asigurată traducere simultană.
”Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor. Fiecare are 3 minute, şi apoi domnul Zelenski are 15-20 minute (…) Depinde dacă domnul premier vine sau nu la şedinţă”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.
Acesta a fost întrebat dacă l-a invitat şi pe şeful statului. ”Am discutat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Cîţu, fără a preciza dacă preşedintele va participa sau nu la şedinţa de plen.
Referitor la discursul lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, că într-o astfel de situaţie, calea diplomatică este cea normală, şi nu încercarea pe Facebook de a ne face imagine. Liderul social-democrat a precizat că la 12.30 va avea loc o şedinţă a Birourilor reunite ale Parlamentului, unde aşteaptă fie o solicitare pentru acest discurs din partea Ambasadei Ucrainei sau o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe.
”E un lucru foarte important, vorbim de un preşedinte al unui stat suveran, atacat de către Rusia, în acest moment, unde este un genocid, şi din acest moment, eu nu mai am nicio reţinere să spun că Putin este un criminal de război, cred că calea diplomatică, nu calea de Facebook, şi încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală”, a spus liderul PSD.
Preşedintele Senatului, Florin Cîțu, a fost cel care a anunţat că a comunicat cu președintele ucrainean. Liderul liberal a dat asigurări că va face demersurile necesare pentru a-l sprijini pe preşedintele ucrainean.
„Discuție importantă cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shymhal: Președintele Volodimir Zelensky va ține un discurs în fața Parlamentului României. Ca președintele al Senatului României, voi face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare. Așa cum am mai spus, Ucraina are tot sprijinul meu”, a scris Florin Cîțu, pe contul său de Twitter.
Citeşte şi: Volodimir Zelenski, condiţia obligatorie pentru o întâlnire cu Vladimir Putin
Un sondaj sociologic realizat în Ucraina la sfârșitul lunii martie arată că România a nimerit, în sfârșit, pe lista prietenilor ucrainenilor, conform Libertatea. Rezultatul acestui sondaj este un eveniment istoric pentru relațiile bilaterale – timp de decenii, România a fost considerată de o mare parte dintre ucraineni un dușman, un stat cu pretenții teritoriale, mulți fiind și astăzi reticenți față de politicile Bucureștiului. În momentul de față, doar 1% dintre cetățenii ucraineni consideră că Bucureștiul este dușmanul Ucrainei, pe când acum 10-15 ani, România era văzută altfel.
Schimbarea a început să se producă după 2014. România a susținut calea europeană a Ucrainei, a fost solidară cu statul ucrainean în timpul conflictului din Donbas și Crimeea, iar acum, în 2022, societatea românească a demonstrat o deschidere și o compasiune exemplare față de refugiații din Ucraina.
Volodimir Zelenski a intervenit duminică printr-o înregistrare video la cea de-a 64-a gală a premiilor Grammy, cu un mesaj înregistrat în care a cerut artiştilor prezenţi să nu tacă în faţa invaziei ruse, pentru că nu există nimic care să se opună mai mult războiului decât muzica, relatează EFE.
„Tăcea este moarte, spuneţi adevărul prin versurile voastre, pe reţele de socializare sau pe posturi de televiziune”, a subliniat Zelenski, conform Agerpres.
De pe ecranul sălii M GM Grand Garden Arena din Las Vegas unde se desfăşoară anul acesta în mod excepţional premiile Grammy anul acesta, Zelenski a avut oportunitatea de a-şi transmite mesajul, lucru care nu i-a posibil la ultima ediţia a premiilor Oscar, unde participanţii s-au limitat să păstreze un minut de tăcere pentru victimele războiului din Ucraina.
„Muzicienii noştri nu se îmbracă de gală, au fost nevoiţi să iasă să lupte pentru a apăra libertatea de a putea iubi, a trăi şi a face ca muzica să fie ascultată”, a adăgat preşedintele ucrainean.
Intervenţia sa a fost urmată de un recital al artistului John Legend, care a interpretat la pian balada „Free” (Libre), alături de Lyuba Yakimchuk, o poetă ucraineană din regiunea Donbas care a reuşit să fugă din ţară în urmă cu câteva zile.
Scena premiilor Grammy s-a luminat în albastru şi galben, culorile steagului ucrainean, în timp ce pe ecrane au fost proiectate imagini ale războiului.
Organizatorii premiilor Grammy au pus la dispoziţie, în colaborare cu organizaţia Global Citizen, un număr de contact pentru ca spectatorii să-i poată ajuta pe cei afectaţi de război.