Volodimir Zelenski: „Soarta Ucrainei se decide chiar acum, în noaptea asta”

Ucraina este pregătită de discuţii cu Rusia pentru încetarea imediată a focului, a declarat, vineri seară, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează The Guardian.
Filip Stan
26 feb. 2022, 00:40
Volodimir Zelenski:

Preşedintele Ucrainei, Volomir Zelenski, a transmis un mesaj ucrainenilor, cărora le-a spus că această noapte va fi foarte grea şi nu trebuie pierdut controlul asupra capitalei Kiev.

„Noaptea aceasta va fi cea mai grea. Inamicul va năvăli. Trebuie să rezistăm. Noaptea va fi foarte grea, va fi mai grea decât ziua, dar soarele va răsări din nou. Multe oraşe ale statului nostru sunt atacate: Cernihiv, Sumy, Harkov, băieţii şi fetele noştri din Donbas, oraşele din sud, o atenţie deosebită la Kiev. Nu putem pierde capitala”, a spus el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

Volodimir Zelenski le-a transmis liderilor europeni că „este posibil să fie ultima dată când mă vedeţi viu”

Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse sunt implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Zelenski s-a adresat și populației, afirmând că atacurile rusești se vor intensifica în cursul nopții: „Trebuie să înduram noaptea aceasta, soarta Ucrainei se decide chiar acum.”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri. Ministerul rus de Externe a propus ca negocierile cu Ucraina să se desfăşoare la Minsk, în Belarus.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: „Sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă”
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat pe Facebook: „Trebuie să neg declaraţiile conform cărora am refuzat să discutăm. Ucraina a fost şi rămâne pregătită să vorbească despre încetarea focului şi despre pace. Aceasta este poziţia noastră neschimbată. Am fost de acord cu oferta preşedintelui rus. Chiar în acest moment, părţile se consultă cu privire la locul şi momentul desfăşurării procesului de negociere. Cu cât vor începe discuţiile mai devreme, cu atât vor fi mai multe şanse de a restabili viaţa normală”.

În cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Rusia este pregătită să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru discuţii cu Ucraina, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA-Novosti, propunere pe care Ucraina a declarat că „o ia în considerare”.

BBC anunţă că s-au auzit explozii multiple la Kiev, unde sirenele de raid aerian sună în prezent în toată capitala.

Rapoarte neconfirmate indică între trei şi cinci explozii mari în vecinătatea capitalei ucrainene. Sirenele raidului aerian s-au auzit pe canalele de ştiri.

În timp ce sirenele şi exploziile au sunat la Kiev, televiziunea locală Pryamyy a întrerupt programarea cu mesajul: „Ne vom întoarce după ce avertizarea de raid aerian se va termina”.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Patru zodii care pot câștiga la loto până la iarnă. Se anunță o perioadă de succes pentru ele
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
TikTok ar putea fi interzis foarte curând în SUA
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!