Ucraina este „pregătită” să lucreze pentru a deveni „membru cu drepturi depline” al Uniunii Europene, a declarat, joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o conferinţă de presă la Kiev.
„Ucrainenii şi-au câştigat deja dreptul de a merge pe această cale şi de a obţine statutul de candidaţi” pentru aderare, a adăugat Volodimir Zelenski după ce a discutat cu Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Mario Draghi şi Klaus Iohannis.
Volodimir Zelenski a făcut anunţul după întâlnirea cu Iohannis: „Rusia nu vrea pace, vrea doar război”
Uniunea Europeană trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă acordă sau nu statutul de candidat Ucrainei, primul pas într-un proces de negocieri care ar putea dura ani de zile.
Franţa, Germania, Italia şi România, de acord privind statutul de candidat „imediat” al Ucrainei la aderarea la UE
Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României sunt cu toţii în favoarea acordării Ucrainei unui statut oficial „imediat” de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat, joi, preşedintele francez Emmanuel Macron, la o conferinţă la Kiev.
„Toţi patru susţinem statutul de candidat imediat la aderare”, a declarat Emmanuel Macron, scrie lefigaro.fr.
„Acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica, de asemenea, luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova”, a mai spus Macron.
Război în Ucraina. Pierderea grea pentru Putin, contraofensiva lui Zelenski face prăpăd la Herson
La conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare”.
Macron a adăugat că „acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din (Republica) Moldova”.
Draghi a arătat la aceeaşi conferinţă de presă că principalul său mesaj pentru Zelenski a fost că Italia doreşte să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. El a mai spus că sprijină pe deplin anchetele presupuselor crime de război din Ucraina, informează Reuters.
La rândul său, Scholz a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi a subliniat lupta „eroică” a acestei ţări împotriva invadatorilor ruşi.
Germania a primit până acum 800.000 de refugiaţi ucraineni şi acordă Kievului asistenţă financiară şi militară, a precizat cancelarul, citat de Reuters. În intervenţia sa, preşedintele Iohannis a condamnat cu aceeaşi ocazie Moscova pentru blocarea exporturilor de grâu ale Ucrainei, informează dpa.
„Condamn cu fermitate transformarea de către Rusia a grâului într-o armă cu un asemenea impact global”, a spus şeful statului român.