Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a confirmat, marţi, că există discuţii privind o posibilă intervenţie video a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în plenul comun al Parlamentului României, pe modelul deja cunoscut, prin care liderul ucrainean a dat mesaje mai multor ţări, despre situaţia războiului, notează news.ro.
Volodimir Zelenski, anunţul care ar putea pune capăt războiului din Ucraina
Discuţiile ar fi avut loc în conducerile celor două Camere, potrivit unor surse parlamentare. Volodirim Zelenski s-a adresat, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Congresului SUA, dar şi în plenul Parlamentului European. El s-a adresat Parlamentului Italiei şi Germaniei.
Zelenski a apărut pe un ecran uriaş în faţa manifestanţilor din Barna, Elveţia.
Zelenski îl invită pe Papa Francisc, într-o convorbire la telefon, să medieze în negocierile dintre Ucraina şi Rusia şi discută despre situaţia umanitară şi blocarea culoarelor de evacuare de către trupe ruse
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat marţi pe Papa Francisc să medieze în negocierile dintre Ucraina şi Rusia, care a lansat la sfârşitul lui februarie un război sângeros în Ucraina, relatează AFP.
”Am aprecia rolul de mediator al Sfântului Scaun, care să pună capăt suferinţei umane” din Ucraina, a anunţat Zelenski, într-un mesaj mesaj postat pe Twitter, în urma unei convorbiri la telefon cu Papa, în contextul în care Kremlinul consideră că negocierile cu Kievul nu sunt suficient de ”substanţiale”.
O nouă tentativă de asasinare a preşedintelui Zelenski, dejucată. Un grup de diversionişti ruşi, conduşi de un agent FSB, a fost arestat
Zelenski mai anunţă că a ”vorbit cu Sanctitatea sa despre situaţia umanitară dificilă şi despre blocarea culoarelor de salvare de către trupe ruseşti.
Vaticanul s-a declarat dispus să medieze în Războiul din Ucraina.
Zelenski a salutat această iniţiatică drept ”binevenită” şi i-a mulţumit Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucrana şi pentru pace.
Papa Francisc şi-a multiplicat, după invazia Ucrainei de către Rusia, soldată cu mii de morţi în rândul civililor, apelurile la pace.
Într-o rugăciune publică, la 16 martie, Francisc i-a cerut iertare lui Dumnezeu în numele oamenilor care ”continuă să bea sângele morţilor sfârtecaţi de arme”.
El a îndemnat luni la apropiere faţă de ”acest popor martir”. ”Vă rog să nu ne obişnuim cu războiul şi violenţa. Să-i primim cu generozitate (pe refugiaţii ucraineni) nu doar acum, ci şi în săptămânile şi lunile viitoare”, a îndemnat Papa Francisc.
Ucraina, o ţară majoritar ortodoxă, are o importantă minoritate greco-catolică, care ţine de Vatican, concentrată în vestul ţării.
Cea de a treia biserică din Ucraina, această confesiune catolică de rit oriental revendică aproximativ 5,5 milioane de credincioşi în această fostă republică sovietică cu aproximativ 40 de milioane de locuitori înainte de război.
Aproxomativ 9% dintre ucraineni au declarat că aparţin acestei biserici, alţi 58% că aparţin Bisericii Ortodoxe independente, iar 25% celei din subordnea Patriarhiei de la Moscova, potrivit unui sondaj din 2021.