Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare

Introducerea asigurărilor complementarede reprezintă un cost în plus pentru cei care deja plătesc asigurări de sănătate. Deficitul substanțial din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a început să se resimtă încă din lunile de vară, acumulându-se datorii către majoritatea furnizorilor de servicii medicale, fiind vorba despre spitale, clinici, laboratoare medicale și farmacii.
Alina Costache
30 oct. 2023, 14:40
Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare
Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare

Asigurările de sănătate vor fi mai scumpe, mai ales din cauza deficitului din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. În prezent, acest deficitacoperit cu bani alocați din fondul de rezervă al Guvernului, în așteptarea rectificării bugetare. Cifrele mult prea succinte din comunicatele CNAS și ale Guvernului se traduc prin oameni care nu își mai găsesc tratamentul în farmacii de luni bune, nu îl mai primesc din spitale sau nu mai au acces la analize medicale sau alte servicii decât cu bani din propriul buzunar care, de multe ori, nici nu există.

Citește și: Cât mai costă asigurarea RCA în funcție de mașină și șofer. Surprize mari pentru unii participanți la trafic

Mai mulți bani pentru asigurările de sănătate

În acest context aproape tragic, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, președintele CNAS, Andrei Baciu, și Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, au vorbit pentru prima dată despre asigurările complementare de sănătate ca despre o soluție salvatoare. Nu au dat, însă, mai multe detalii despre forma de aplicare.

În teorie, asigurările complementare presupun plata la alegere, adică doar cine vrea, a unei contribuții suplimentare la un fond de sănătate privat, peste suma standard plătită la asigurarea de sănătate obligatorie către stat, care ar oferi la schimb beneficii ce nu sunt incluse în pachetul de bază oferit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, vorbind despre servicii medicale care nu sunt decontate sau acces la anumite servicii pentru care oamenii nu ar mai trebui să aștepte.

O discuție similară a mai avut loc în România în urmă cu 10 ani, când autoritățile au vorbit, și chiar au și pregătit un proiect de act normativ ce prevedea introducerea caselor private de asigurări de sănătate. Practic, principiul era să existe mai multe case de asigurări de sănătate, cea de stat și altele private, iar fiecare asigurat să decidă către care casă își direcționează banii plătiți prin contribuția salarială de 10% către sănătate. La schimb, casa de asigurări, de stat sau privată, îi prelua integral problema de sănătate și îi asigura accesul în sistem atunci când aveai nevoie, fie în sistemul de stat, fie în sistemul privat. Proiectul despre care s-a vorbit atunci nu s-a concretizat din cauza nemulțumirii opiniei publice și a conflictului dintre Traian Băsescu, pe atunci președintele României, și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care s-a opus vehement.

Problema cu banii vine din cauză că România alocă doar 6% din PIB pentru sănătate, unul dintre cele mai mici procente din Uniunea Europeană. Media europeană este de 9 – 10% din PIB. O altă cauză este că doar 4 din 10 asigurați din România plătesc contribuție la asigurările de sănătate. Din aproximativ 17 milioane de persoane care au dreptul la servicii medicale asigurate de stat, mai mult de jumătate, adică 10 milioane, nu plătesc contribuție. Vorbim despre copii, studenți, persoane care nu au venituri, angajați plătiți la negru, dar și categorii întregi de salariați, fiind vorba despre aproximativ 800.000 de persoane, care sunt exceptate de la plata contribuției prin diverse acte normative adoptate de-a lungul timpului.

Românii plătesc o contribuție de 10% din veniturile salariale la asigurările de sănătate. În Ungaria, spre exemplu, se plătește un procent de 15%. Puțină lume își mai amintește, dar și în România s-a pornit de la o contribuție de 14,5%. Ea a scăzut apoi la 12,5% și, în cele din urmă, la 10%, cât este în prezent. Vedem acum că acest procent este insuficient pentru a acoperi gaura de la buget, iar mulți dintre cie care totuși plătesc aceste contribuții sunt în continuare nevoiți să dea bani din propriul buzunar pentru a se trata.

Citește și: Modificări la asigurarea obligatorie a locuinței. Noua lege intră în vigoare din noiembrie

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Revenire de senzație în televiziune. Un mare personaj se întoarce acasă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Liderul Mercenarilor Români, Horațiu Potra, a Încăsat Opt Milioane de Dolari pentru Protejarea Intereselor Chinezești în Africa
MediaFlux
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol