Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare

Introducerea asigurărilor complementarede reprezintă un cost în plus pentru cei care deja plătesc asigurări de sănătate. Deficitul substanțial din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a început să se resimtă încă din lunile de vară, acumulându-se datorii către majoritatea furnizorilor de servicii medicale, fiind vorba despre spitale, clinici, laboratoare medicale și farmacii.
Alina Costache
30 oct. 2023, 14:40
Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare
Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare

Asigurările de sănătate vor fi mai scumpe, mai ales din cauza deficitului din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. În prezent, acest deficitacoperit cu bani alocați din fondul de rezervă al Guvernului, în așteptarea rectificării bugetare. Cifrele mult prea succinte din comunicatele CNAS și ale Guvernului se traduc prin oameni care nu își mai găsesc tratamentul în farmacii de luni bune, nu îl mai primesc din spitale sau nu mai au acces la analize medicale sau alte servicii decât cu bani din propriul buzunar care, de multe ori, nici nu există.

Citește și: Cât mai costă asigurarea RCA în funcție de mașină și șofer. Surprize mari pentru unii participanți la trafic

Mai mulți bani pentru asigurările de sănătate

În acest context aproape tragic, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, președintele CNAS, Andrei Baciu, și Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, au vorbit pentru prima dată despre asigurările complementare de sănătate ca despre o soluție salvatoare. Nu au dat, însă, mai multe detalii despre forma de aplicare.

În teorie, asigurările complementare presupun plata la alegere, adică doar cine vrea, a unei contribuții suplimentare la un fond de sănătate privat, peste suma standard plătită la asigurarea de sănătate obligatorie către stat, care ar oferi la schimb beneficii ce nu sunt incluse în pachetul de bază oferit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, vorbind despre servicii medicale care nu sunt decontate sau acces la anumite servicii pentru care oamenii nu ar mai trebui să aștepte.

O discuție similară a mai avut loc în România în urmă cu 10 ani, când autoritățile au vorbit, și chiar au și pregătit un proiect de act normativ ce prevedea introducerea caselor private de asigurări de sănătate. Practic, principiul era să existe mai multe case de asigurări de sănătate, cea de stat și altele private, iar fiecare asigurat să decidă către care casă își direcționează banii plătiți prin contribuția salarială de 10% către sănătate. La schimb, casa de asigurări, de stat sau privată, îi prelua integral problema de sănătate și îi asigura accesul în sistem atunci când aveai nevoie, fie în sistemul de stat, fie în sistemul privat. Proiectul despre care s-a vorbit atunci nu s-a concretizat din cauza nemulțumirii opiniei publice și a conflictului dintre Traian Băsescu, pe atunci președintele României, și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care s-a opus vehement.

Problema cu banii vine din cauză că România alocă doar 6% din PIB pentru sănătate, unul dintre cele mai mici procente din Uniunea Europeană. Media europeană este de 9 – 10% din PIB. O altă cauză este că doar 4 din 10 asigurați din România plătesc contribuție la asigurările de sănătate. Din aproximativ 17 milioane de persoane care au dreptul la servicii medicale asigurate de stat, mai mult de jumătate, adică 10 milioane, nu plătesc contribuție. Vorbim despre copii, studenți, persoane care nu au venituri, angajați plătiți la negru, dar și categorii întregi de salariați, fiind vorba despre aproximativ 800.000 de persoane, care sunt exceptate de la plata contribuției prin diverse acte normative adoptate de-a lungul timpului.

Românii plătesc o contribuție de 10% din veniturile salariale la asigurările de sănătate. În Ungaria, spre exemplu, se plătește un procent de 15%. Puțină lume își mai amintește, dar și în România s-a pornit de la o contribuție de 14,5%. Ea a scăzut apoi la 12,5% și, în cele din urmă, la 10%, cât este în prezent. Vedem acum că acest procent este insuficient pentru a acoperi gaura de la buget, iar mulți dintre cie care totuși plătesc aceste contribuții sunt în continuare nevoiți să dea bani din propriul buzunar pentru a se trata.

Citește și: Modificări la asigurarea obligatorie a locuinței. Noua lege intră în vigoare din noiembrie

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...