Vom purta mască şi după vaccinare, acesta este mesajul pe care-l transmite comunitatea medicală. Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat, la Digi24, că nivelul de transmitere a virusului în comunitate se menţine încă ridicat. În plus, există încă multe întrebări la care specialiştii nu au găsit răspunsuri.
Citeste si Vaccinarea anti-COVID, blocată în România. Scandal în mai multe centre de vaccinare
„Deocamdată, suntem la un nivel de transmitere comunitar ridicat și există o fereastră de timp pentru care nu există timp în spate, fereastră de timp de la care virusul intră în corp și momentul la care imunitatea noastră reușește să răspundă.
Nu se știe dacă în acea fereastră virusul nu reușește să se multiplice, astfel încât persoanele care contractează virusul să fie o sursă de infectare. Până avem răspuns la această întrebare e bine să purtăm masca.
Sunt convinsă că în acest an vom primi multe răspunsuri în privința imunității care răspund și acționează la agresiunea virală, în contact cu un nou virus. Sunt cercetări în desfășurare și acest lucru va fi util pentru modul în care va trebui să ne organizăm viață în viitor„, a spus medicul Mahler.
Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat, la rândul său, că vaccinul protejează doar pe interior, nu şi la nivelul mucoaselor, ceea ce presupune purtatul măştii chiar şi după vaccinare: „Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați„.
Dr. Colleen Kraft, medic la Emory University Hospital din Atlanta, a atras atenţia, la rândul său, că şi cei care îşi vor administra vaccinul vor trebui să poarte în continuarea mască. Şi asta întrucât vaccinul nu are efect instantaneu.
„Trebuie să-i acordăm timp sistemului nostru imunitar să se dezvolte şi să lupte cu succes împotriva virusului, aşa că vaccinul nu e vreun «glonţ de argint» cu efect instantaneu, imediat cel îl iei”, a explicat Kraft potrivit sursei citate.
De asemenea, în viitor, purtatul măştii ar putea deveni o normă socială obişnuită, în special în timpul sezonului rece şi al sezonului gripal.