Pe 20 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege amintit cu 226 de voturi „pentru” şi 48 de voturi „împotrivă”.
Conform acestuia, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS şi/ sau a altor soluţii moderne de acceptare.
„Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă. Acestea afişează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului. Instituţiile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminale de plată în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării”, se mai arată în proiect.
De asemenea, preşedintele a promulgat legea pentru completarea legii asistenţei sociale nr. 292/2011. Proiectul respectiv a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe data de 18 iunie.
El prevede completarea cu un nou alineat, alin.7 a art.104 din Legea nr.292/2011, în sensul instituirii în sarcina Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a obligaţiei de a adopta şi publica anual un raport referitor la stadiul serviciilor sociale din România, care va conţine, printre altele, următoarele: situaţia actualizată a accesului diferitelor categorii de beneficiari la servicii sociale, dinamica şi evoluţia sectorului, bugetele alocate, cheltuielile efective cu serviciile sociale la nivelul judeţelor şi la nivel naţional.
Raportul va conţine şi monitorizarea şi evaluarea eficienţei mecanismului de finanţare din domeniul serviciilor sociale, pe baza unor indicatori naţionali, monitorizarea la nivel naţional a procedurii unitare de evaluare a nevoilor locale de servicii sociale, analiza alocării bugetare în raport cu numărul estimat de beneficiari, precum şi reactualizarea standardelor de cost pentru toate tipurile de servicii sociale.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a promulgat şi legea pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naţionale a României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.
De asemenea, preşedintele a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Parteneriat Economic între statele CARIFORUM, pe de o parte, şi Comunitatea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Bridgetown la 15 octombrie 2008.