De când intră în vigoare „taxa pe stâlp”? Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dat detalii

Elaborarea normelor privind taxa pe construcții speciale - “taxa pe stâlp” a început și fiecare sector va fi invitat la discuții, pentru ca normele metodologice să fie finalizate până la finele lunii martie, așa cum prevede Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Filip Stan
04 mart. 2025, 13:35
De când intră în vigoare

„Am început elaborarea normelor, am stabilit sectoarele care vor fi tratate și vom avea dialog cu fiecare sector în parte, pentru că fiecare zonă trebuie tratată diferit.”

„În domeniul energiei, pe producție avem anumite construcții speciale, pe transport de energie avem alte tipuri de construcții speciale, stâlpii, de exemplu. Avem zona transporturilor, unde avem drumuri, căi ferate. Avem zona portuară, acolo, avem zone de platforme. Avem exploatare de gaze, de țiței, acolo avem alt tip de construcție specială.”

Citește și: Un colos industrial din România intră în procedura concordatului preventiv. Ce impact va avea asupra angajaților

„Agricultura – construcții speciale, silozuri, platforme și acolo. Deci, fiecare sector o să fie invitat la discuții și o să vorbim cu aceste companii private sau de stat pentru a finaliza normele până la sfârșitul lunii martie, așa cum prevede ordonanța’, a spus ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-un interviu acordat AGERPRES.

Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare (“Ordonanţa trenuleţ”), aprobată la finele anului trecut, prevede că “impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri”.

Reactivarea „taxei pe stâlp” este prevăzută de OUG 156/2024 (art. LXIV pct. 16, 17, 18, 19, art. LXXV). Impozitul pe construcțiile speciale este aplicabil din nou începând din 2025, însă, pentru a fi operaționalizat, Ministerul Finanțelor trebuie să-i emită norme metodologice până pe 31 martie.

Contribuabilii trebuie să calculeze și să declare impozitul până la data de 25 mai a anului, pentru care se datorează impozitul. Acesta se plătește în două rate egale – până la data de 30 iunie și până la data de 31 octombrie.

Cheltuiala cu „taxa pe stâlp” este deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit. Iar contribuabilii nou-înființați datorează impozitul începând cu anul fiscal următor.

Modelul și conținutul declarației privind impozitul pe construcții vor trebui stabilite prin ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Impozitul este datorat, în esență, de următoarele persoane juridice:

-persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
-persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
-persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.

Este important de precizat că, în cazul operațiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operațiunilor de leasing operațional, calitatea de contribuabil o are locatorul.

Construcțiile avute în vedere de această taxă sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, ce este prevăzut de HG 2.139/2004.

Citește și: Românii vor plăti facturi duble la energia electrică de la 1 iulie. Anunț de ultimă oră pentru clienții E.ON, PPC, Electrica și Hidroelectrica

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Cele mai norocoase 3 zodii în luna mai 2025. Prosperitatea le bate la ușă
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Unde va ninge de 1 Mai. Vremea strică planurile multor romani pentru minivacanță
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Băsescu, trădat de cine nu se aștepta. Toată lumea aștepta asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump și Zelenski au pus la punct pacea la Vatican! Înțelegere de ultimă oră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte