Rezultatele unui nou studiu publicat în numărul de miercuri al revistei Journal of Neuroscience indică faptul că adulţii de peste 60 de ani care au vorbit două limbi încă din copilărie pot trece de la o sarcină cerebrală la alta mai rapid decât cei care au vorbit o singură limbă. Mai mult decât atât, oamenii în vârstă care sunt bilingvi folosesc mai puţină energie pentru a trece de la o sarcină la alta, decât cei care vorbesc o singură limbă.
Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, abilitatea de a executa sarcini complexe, aşa cum este planificarea, programarea sau capacitatea de a realiza mai multe lucruri în acelaşi timp încep să scadă, la fel ca şi capacitatea de adaptare la situaţii nefamiliare. Acest studiu indică faptul că bilingvismul poate reduce acest declin cognitiv.
În cadrul noului studiu, un grup de adulţi sănătoşi, cu vârsta între 60 şi 68 de ani, fie bilingvi, fie vorbitori ai unei singure limbi, au fost supuşi unui examen de rezonanţă magnetică funcţională (fRMN), în timp ce executau o sarcină simplă din trei. Prima sarcină a fost recunoaşterea unei forme geometrice – cerc sau pătrat, cea de-a doua sarcină a necesitat identificarea culorii unui obiect, roşie sau albastră, iar cea de-a treia sarcină le-a combinat pe cele două, scrie Agerpres.
Această ultimă sarcină avea un grad de complexitate uşor mai ridicat, subiecţii trebuind să alterneze între două decizii – culoare şi formă. Toţi subiecţii au avut nevoie de un interval de timp uşor mai mare pentru a rezolva ultima sarcină, dar dintre aceştia, cei mai rapizi în răspunsuri au fost subiecţii bilingvi.
În plus, subiecţii bilingvi nu au prezentat semnele unei activităţi cerebrale la fel de intense în zona frontală a creierului precum cei care vorbesc o singură limbă, în timpul rezolvării acestei sarcini.
„Acest lucru sugerează faptul că persoanele bilingve ajunse la vârsta a treia îşi folosesc creierul mai eficient decât cele care vorbesc o singură limbă”, a comentat cercetătorul Brian Gold de la Colegiul de Medicină din cadrul Universităţii Kentucky din Lexington.
Un alt studiu, publicat în 2011, a ajuns la concluzia că bilingvismul poate încetini şi declinul cognitiv asociat maladiei Alzheimer.