Potrivit site-ului Comisiei Europene, premierul Viorica Dăncilă va avea întrevederi şi cu comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, precum şi cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Până la această oră, Guvernul nu a făcut niciun anunţ legat de întâlnirile pe care premierul Dăncilă ar urma să le aibă cu oficialii europeni.
De asemenea, vineri, 13 iulie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se va întâlni cu comisarul european pentru Justiţie, Vĕra Jourová. Întrevederea va avea loc la Innsbruck, în Austria, conform pe site-ului CE.
Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificările aduse Codului penal respectă legile Uniunii Europene (UE) în domeniul justiţiei.
„Vom examina textele legislative finale din punct de vedere al compatibilităţii cu legile UE din domeniul justiţiei, al cooperării cu poliţia şi al standardelor internaţionale. În calitate de gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru a asigura acestă compatibilitate”, a anunţat CE.
CE a subliniat importanţa pe care o are lupta împotriva corupţiei şi menţinerea unei justiţii independente, aceste tematici fiind la baza raportului MCV.
De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel joi la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, el spunând că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.
Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.